Србија и НАТО деле интерес очувања мира и стабилности у региону

Први потпредседник Владе и министар спољних послова Ивица Дачић састао се са председавајућим Војном комитету НАТО, ваздухопловним маршалом Стјуартом Пичом. Састанку је присуствовао и начелник Генералштаба Војске Србије генерал Милан Мојсиловић.

На састанку је истакнуто да Србија и НАТО деле интерес очувања мира и стабилности у региону, као и опредељење за даље унапређење партнерске сарадње и изградње међусобног поверења у свим областима од заједничког интереса, саопштило је Министарство спољних послова.

Изражено је обострано задовољство динамиком политичког дијалога на највишем и другим нивоима, као и практичном сарадњом у бројним областима у оквиру програма Партнерство за мир.

Посебно је истакнута важност скорог окончања процедуре усвајања новог циклуса Индивидуалног акционог плана партнерства (ИПАП) између Србије и НАТО-а.

Министар спољних послова Ивица Дачић је указао да Србија, спроводећи политику војне неутралности, настоји да буде поуздан и одговоран партнер у очувању мира и безбедности у региону, као основног услова за напредак региона у целини.

Током разговора, позитивно је оцењено активно учешће Србије и допринос у областима борбе против тероризма, реаговања у ванредним ситуацијама у случају природних и других катастрофа, као и суочавања са актуелним регионалним и глобалним безбедносним изазовима и претњама.

Осврнувши се на питање Косова и Метохије, као најважнијег политичко-безбедносног изазова за нашу земљу, Дачић је пренео да је од изузетне важности да се мандат Мисије Кфора оствари у пуном обиму, у складу са Резолуцијом СБ УН 1244 и Војно-техничким споразумом, као и да Мисија Кфора оствари своју улогу главног гаранта очувања мира и безбедности у Покрајини, као и заштите српског становништва и његовог културног и религијског наслеђа на КиМ. 

Истакао је да Србија остаје посвећена постизању компромисног и одрживог решења за питање Косова и Метохије, које би обезбедило трајни мир и стабилност читавог региона.

Ваздухопловни маршал Пич изразио је задовољство достигнутим нивоом партнерске сарадње Србије и НАТO, те истакао решеност и спремност за њено даље унапређење.

Посебно је нагласио посвећеност НАТО даљем ангажовању на Косову и Метохији кроз Мисију Кфора, у складу са мандатом додељеним Резолуцијом СБ УН 1244, а у циљу обезбеђивања сигурног и безбедног окружења за све становнике на Косову и Метохији.

Пич је истакао спремност за даље унапређење дијалога и сарадње Кфора и војних структура НАТО са Војском Србије.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво