"Пропитују нас о прошлости они који најмање права на то имају"

Председник Србије Александар Вучић рекао је, поводом кампање у региону против њега и Србије, да Србија размишља о будућности и да је спремна да разговара и сарађује са свима у региону, али без уцена, поготово оних који понајмање права имају да питају о прошлости, а камоли да уцењују.

Вучић је, коментаришући кампању која се и даље води против њега, и у којој неки у региону прижељкују слабу Србију, Србију која треба да плаћа ратне одштете, како то тражи један од хрватских председничких кандидата, или у БиХ, где СДА иде на укидање РС, казао да би волео да је могао чути нешто што се тиче будућности.

"Будућност на начин који они желе да виде неће бити. Ми размишљамо о будућности. Спремни смо да разговарамо и сарађујемо без уцена поготово од оних који понајмање имају права да питају о прошлости, а камоли да уцењују."

Што се Декларације СДА тиче, каже да ју је прочитао, али да ће и даље бити уздржан чекајући одговоре и акте Срба, званичних институција РС, партијских органа свих партија у Српској.

Након тих реакција, најавио је да ће бити спреман да разговара са њима, и да, умирујући ситуацију, покуша да пронађе заједнички именитељ.

"То је одговоран и једини озбиљан приступ у тренутку који није лаган", нагласио је Вучић током посете Удружењу породица киднапованих и убијених на Косову и Метохији.

Земанов предлог доказ преиспитивања признања

Председник Србије Александар Вучић истакао је данас да разговори председника Чешке Милоша Земана и премијера те земље Андреја Бабиша показују да постоји нека врста преиспитивања.

"Захвалан сам председнику Земану, али и премијеру Бабишу што су о томе разговарали. То показује да тема постоји, да постоји нека врста преиспитивања, али да ли можемо да очекујемо коначан резултат који би нам се допао, не знам", рекао је Вучић.

Вучић је нагласио да све то показује колико Чеси поштују Србију и колико су искрени пријатељи нашег народа.

С Палмером имам пуно тога да причам, далеко смо од решења

Председник Србије рекао је да са званичником Стејт департмента Метјуом Палмером "има доста тога да разговара о Косову и региону", али да из тога не треба извлачити закључке да ли је позиција Србије сада боља него раније, али и да смо далеко од решења.

"Наш посао је да се боримо за остварење наших националних интереса и да разумемо да ствари не могу да изгледају како ми желимо и да у односу с међународном заједницом не учествујемо у 'фонтани жеља', па да буде како ми желимо", рекао је Вучић.

САД су одобриле одлуку Приштине о гласању са косовским документима

Американци су одобрили одлуку Приштине да се на изборима 6. октобра гласа само са косовским документима, док су Европљани били против, рекао је Александар Вучић и истакао да ће Српска листа, упркос свим ограничењима и нападима, победити.

"Американци су им то одобрили, Европљани нису били сагласни. Тачка", рекао је Вучић.

Председник Србије је навео да ће Српска листа опет победити, упркос свим ограничењима, кампањама и нападима.

"Можете да ускратите Србима 3.000 гласова, опет ћете изгубити, али да ће се борити да изгурају неку власт за Ђиласову Раду, даће све од себе и то не раде први пут. Али то је кад неког научите да побеђујете, побеђујете увек, само да покажете озбиљност и одговорност", рекао је Вучић.

Председник Србије рекао је да је његов посао да разговара са свима, па и са представницима привремених институција у Приштини ма о каквим људима се радило, како би олакшао позицију Срба.

Вучић је рекао да је једино он, поред Добрице Ћосића и Зорана Ђинђића, изнео некакав план о Косову, док од својих политичких противника никада није чуо никакав предлог.

"Реците ми један план мојих политичких противника, осим да су против свега", рекао је Вучић.

"Планови су им – 'то је све наше и биће наше'... Немојте да лажете народ, будите одговорни... Али најлакше је подилазити људима, а најмање ценим људе који воле да подилазе народу", рекао је Вучић.

Одбацио је и покушаје политичких противника да кривицу за убиство Оливера Ивановића пребаце на њега или неког из његовог окружења и поновио да српске службе и даље озбиљно воде истрагу.

"Да, прошло је 20 месеци, а прошло је и 16 година од убиства Милана Пантића у време режима Ђиласа, Јеремића... 20 година од убиства 14 српских жетелаца, а убице нису пронађене. Имамо много годишњица трагедија", рекао је Вучић, подсетивши да Београд није имао приступ лицу места и није могао да сарађује са привременим институцијама у Приштини, ни Еулексом.

Ускоро детаљи о националном инвестиционом плану

Председник Србије најавио је да ће се за мање од месец дана обратити јавности са детаљима у вези са новим инвестиционим планом.

Вучић је рекао да има много захтева за финансирање пројеката у оквирима националног инвестиционог план, укупне вредности 24,2 милијарде евра, а да ће они морати да се сведу на 10 до 11 милијарди евра.

"За једно 25 дана обавестићу јавност детаљно о новом инвестиционом плану. То су велике и добре вести за Србију", рекао је Вучић приликом обиласка Удружења породица несталих и убијених на КиМ.

Председник је истакао да је финансијска консолидација у Србији успешно завршена и да сада следе инвестиције.Успех је, додао је Вучић, када може да каже да је просечна плата када је он постао премијер била 329 евра, а за месец или два ће бити изнад 500.

"Људи морају да знају да су реално већи животни стандард за 50-60 одсто, па и 30-40 одсто изузетно добри резултати", поручио је Вучић.

То су резултати који мени важни, рекао је, и додао да не може више ни да коментарише, чак ни да користи ове аргументе како би одговарао својим политичким противницима.

"Успех је ваљда то што они не морају никоме да одговарају на питање што су узимали паре из неких амбасада, одакле им 619 милиона евра", упитао је Вучић.

Поводом критика на рачун заменика градоначелника Горана Весића у вези са исправкама на Тргу републике, Вучић је рекао да је Весић реаговао како је требало, јер није желео да гура ствари под тепих.

Проблем је, сматра, у нервози политичких противника, јер морају да нађу кривца за своју неспособност да понуде било какву политику.

"Чему хистерија у вези са Тргом републике? Да ли држава даје неки динар више због тога што је неко у пројектовању или извођењу направио грешку? Ни динара више. Радиће се месец дана дуже, исправиће се", рекао је Вучић.

Број коментара 9

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво