Посланичка питања на почетку ванредне седнице

Посланици Скупштине Србије започели су 18. ванредно заседање по хитном поступку на чијем су дневном реду две тачке - Предлог закона о изменама о високом образовању и Предлог аутентичног тумачења одредбе члана 2 Закона о потврђивању уговора о изменама и допиунама финансијских уговора између Србије и ЕИБ-а.

Расправа по тачкама дневног реда почеће након дела седнице на којем посланици упућују питања, примедбе и сугестије Влади Србије и министрима, као и сваког уторка и четвртка.

Посланици су пажњу усмерили на питања о предстојечим изборима на Косову и Метохији, Моравском коридору, загађењу ваздуха и задругарству.

Члан посланичке групе Нова Србија - Покрет за спас Србије Ђорђе Вукадиновић тражио је од Владе Србије и других званичника да позову Србе на Косову и Метохији да не излазе на изборе у јужној покрајини 6. октобрта наводећи као образложење то што је Централна изборна комисија Косова овога пута прописала да се на изборе може изаћи само са косовским документима, односно да неће моћи да се гласа са српском личном картом.

Посланик Српске радикалне странке Александар Шешељ казао је да је та странка "упозоравала да се спрема велика крађа у склапању уговора око изградња Моравског коридора, односно аутопута Прељина - Појате".

"Ми нисмо против аутопута, ми смо против лоповлука", казао је Шешељ наводећи да министарка Михајловић на сваку критику на Моравски коридор одговара ‚'да онај ко критикује има нешто против аутопута".

Посланик Странке модерне Србије Владимир Ђурић упитао је Министарство за заштиту животне средине у колико градова у Србији је донето планова о побољшању квалитета ваздуха и колика се средства из буџета опредељују за побољшање животне средине.

Како је казао, обједињен је извештај УН који показује да загађење ваздуха у многим срединама у Србији прелази дозвољене норме и до пет пута, као и да услед загађености ваздуха у Србији живоптни век траје краће 1,3 године и да је свака пета превремена смрт у нашој земљи је последица загађења ваздуха.

Посланик Уједнињене сељачке странке Србије Милија Милетића интересује колико је формирано нових задруга, колико их је активно и колико њих има могућности да утиче на бољи развој производње и веће количине производа и да више запошљавају људи у пољопривреде.

Старим студентима још две године по старом програму 

Предлог о изменама закона о високом образовању омогућиће студентима који студирају по старом програму да своје студије заврше у року од две године, рекао је министар просвете додајући да ће и "старим болоњцима" бити продужени неки рокови.

Министар просвете, науке и технолошког развоја Младен Шарчевић је на седници Скупштине на којој је почела начелна расправа о изменама и допунама тог закона, казао да на основу предлога Владе и одлуке скупштинског Одбора за образовање, науку и технолошки развој измена члана 1 подразумева да се још две године продужи право на завршавање факултета старим студентима.

Додао је да ће самосталне високошколске установе усагласити своје акте у складу са тим законом у року од три месеца од дана ступања закона на снагу.

"Они који су по болоњи почели, који се у жаргону зову "стари болоњци", препоруком Министарства просвете такође добијају право да продуже неке рокове које су промашили", казао је Шарчевић.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
20° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се