Ректорка позвонила на врата, студенти је нису пустили унутра

Ректорка Универзитета у Београду Иванка Поповић покушала је јутрос да уђе у зграду Ректората, али је студенти који су унутра нису пустили. У зграду је ушао само студент проректор.

Ректорка Иванка Поповић је позвонила на врата зграде Ректората, али студенти који унутра протестују нису јој дозволили улазак, јавља извештач РТС-а.

У зграду је ушао само студент проректор, који је брзо и изашао напоље. Није постигнут никакав договор са студентима који су унутра. 

Ректорка и запослени у Ректорату ће и сутра у пола девет поново покушати да уђу на своја радна места. 

"Сматрам да је кључни разлог зашто су они у згради разрешен ставом премијерке. Али и даље стојим иза тога да је захтев да ја разговарам са премијерком о томе непримерен из једноставног разлога што постављање и разрешавање министара у Влади није у надлежности Универзитета", рекла је Иванка Поповић. 

Додала је да ће нормалан рад Универзитета убрзо бити угрожен и да се нада да ће разум преовладати. 

Огласио се и Ректорски колегијум, који је саопштио да су због блокаде угрожени витални интереси више од 100.000 студената Универзитета у Београду.  

Испред зграде Ректората су били и лидер Двери Бошко Обрадовић као и председник ДС-а Зоран Лутовац.

Данас је пети дан протеста у Ректорату Београдског универзитета. Студенти остају при захтевима и одлуци да запослене, други дан заредом, не пуштају у зграду док се захтеви не испуне.

Они, поред осталог, траже да Ректорат дâ препоруку за разрешење министра финансија, до одлуке надлежних да ли је плагирао докторат.

Очекују да Ректорат осуди упад групе са којом су се сукобили на почетку протеста. Траже разговор о скраћивању испитних рокова због Универзијаде следеће године.

Ректорка са студентима жели да разговара искључиво о темама у надлежности Универзитета, а председница Владе каже да не пристаје на политички ултиматум групе студената, чији потез назива анархијом.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво