Бабиш и Земан: Повлачење признања Косова биће размотрено

Премијер Чешке Андреј Бабиш изјавио је, после редовног неформалног састанка с председником Милошем Земаном, да ће питање повлачења независности Косова сигурно бити размотрено на координационом састанку за спољну политику.

"Председник се позива на резолуцију Посланичког дома парламента у којој су посланици захтевали од владе тадашњег премијера Мирека Тополанека да не призна независност Косова. О томе ћемо разговарати на састанку којем ће присуствовати министри унутрашњих и спољних послова, председник Сената и председник Посланичког дома", рекао је Бабиш, преноси портал Новинки.

Упитан да ли је одбацио промену става о признавању тзв. Косова, одговорио је негативно.

"Не кажем то. О томе сам разговарао с председником. Председник каже да је наш став настао и због чињенице да смо две недеље били у НАТО-у, да је то била политичка одлука, али да је његово мишљење о признавању Косова негативно", рекао је Бабиш.

Током посете Србији прошле недеље, председник Земан је рекао да жели да с највишим званичницима земље разговара о могућности да Чешка повуче признање Косова, а Бабиш је тада рекао да не види разлог да Чешка промени став о том питању.

Косово је независност прогласило 2008. године.

број коментара 7 Пошаљи коментар
(уторак, 17. сеп 2019, 17:55) - anonymous [нерегистровани]

U Briselu se cuva "prljav veš" evropskih politicara.

Pa koji god politicar da krene ozbiljno uz nos Nemackoj oni taj " prljav ves" samo izbace napolje i adios .

(уторак, 17. сеп 2019, 10:29) - anonymous [нерегистровани]

Владавина терориста

Па ко то , који људи воде лажну државу Косово ? Па воде је доказани терористи, ратни злочинци , Тачи, Харадинај...,

(уторак, 17. сеп 2019, 09:55) - anonymous [нерегистровани]

Kak je ovo dobra vijest

Kaj je ovo dobra vojest Konacno neko shvaca da postoji rezolucija UN 1244 koju je prihvatio ali ju do sada nije postovao.Konacno je netko shvatio da treba postivati medjunarodno pravo a ne biti polzron i licemjer.I nadam se da ce suspendirat priznanje do konacnog dogovora Beograda i Pristine.

(уторак, 17. сеп 2019, 09:47) - anonymous [нерегистровани]

У невољи се показују прави пријатељи.

Срби жељно исчекују одлуку Чешке да повуче несрећно признање ткз.Косова и тиме ускрати подршку криминалној творевини и онима кији је воде осумњиченим за најстрашнија злодела. То ће вам Срби вечно памтити.

(уторак, 17. сеп 2019, 08:17) - Srbin iz Nemačke [нерегистровани]

To bi bio presedan u EU

i za nas užasno važno ali neverujem da će zapad to dozvoliti, naći će mogućnost da to spreče

(уторак, 17. сеп 2019, 04:41) - Aco [нерегистровани]

Ako

se ne plasite Vasingtona i Brisela vi cete ponistiti tu sramnu odluku.

(уторак, 17. сеп 2019, 01:36) - Markovljev [нерегистровани]

Paradoks

Paradoks je da vecina ceha se neslaze sa priznanjem okupirane teritorije Srbije i govore da je to najveca sramota ceske republike i to poravnavaju sa Minhenskim ugovorom kojim su oni 1938 izgubili Sudete a na drugoj strani imaju politicku reprezentaciju koja smatra da je to pitanje reseno i sve dok SAD nepromene stav, nece ga menjati ni oni. Dobro je u svemu tome da ce se o tome govoriti i da ce Srbija ponovo biti predmet politicke borbe u ceskoj a to znaci da cese o Srbiji govoriti i pisati.