Брнабић: Ако Берлин и Париз могу да помогну, нека помогну

Премијерка Ана Брнабић је рекла да ће једна од тема њеног сусета са немачком канцеларком Ангелом Меркел бити и дијалог Београда и Приштине.

На новинарско питање о томе што Немачка и Француска желе да се укључе у дијалог, премијерка је рекла да је јасно да су те две земље инвестирале напор да пробају да посредују, посебно по питању такси.

Подсетила је да је након састанка са Ангелом Меркел и Емануелом Макроном у Паризу требало да се одржи и састанак у Берлину али да се одустало због немогућности постизања резултата.

Како је рекла, и Француска и Немачка су партнери Србије са којима се слажемо и не слажемо у неким питањима, али са којима постоји одлична комуникација.

Наводи да су те две земље позвале на укидање одлуке о таксама и да се Приштина оглушила о те захтеве јасније него икада.

"Ако могу да помогну, нека помогну. Надам се да ће се дијалог наставити у што краћем року", истакла је премијерка додајући да због такси штету трпи Централна Србија али још више сви који живе на КиМ.

Коментаришући програмску декларацију Странке демократске акције, којом се предвиђа успостављање Републике БиХ са три нивоа власти, премијерка је оценила да је то изузетно опасно, јавно позивање на непоштовање Дејтонског споразума, још једно отварање Пандорине кутије на Балкану и нешто што свакако не треба схватити олако.

"Саветнички уговори су административно питање"

На питање о томе како је могуће да Влада нема никакав уговор са Тонијем Блером за пружање саветничких услуга, премијерка је изјавила да је то административно питање за које је надлежан Генерални секретаријат Владе.

"Увек се враћамо на исте теме, већ сам рекла то је административно питање, Генерални скретаријат је надлежан за то, свако им свој посао", рекла је Брнабићева и истакла да неће да користи данашњу конференцију да "спинује" на неку другу страну, с обзиром да влада има лепе вести, а то је повећање плата и пензија.

Премијерка је додала да се увек исте теме покрећу на конференцијама и да је за њу, на пример, важна тема што је у петак отворено у Београду седиште Транспортне заједнице у Београду, што је први пут да се отвара седиште међународне заједнице у нашој земљи, што такође показује колико Србија иде напред.

"Влада није донела одлуку о 25 милиона за РС"

Премијерка је изјавила да је поносна што Србија помаже Републици Српској, али да није упозната са тим да ће Српска добити 25 милиона евра за текуће потребе буџета, као и да Влада Србије о томе није донела одлуку.

Брнабићева је тако одговорила на питање новинара да се српски члан председништва БиХ Милорад Додик недавно похвалио да ће од Србије добити 25 милиона евра за текуће потребе буџета у Републици Српској.

Истакла је да се ништа не ради и не даје олако, и нагласила да влада не би имала суфицит и финансијску стабилност да је олако давала новац.

"Не може 15 људи да даје ултиматуме"

Премијерка Брнабић је изјавила да је блокада зграде Ректората политичка акција, а претензије студената који захтевају смену министра финансија Синише Малог види као демонстрацију анархије и злоупотребу студената и универзитета у интересу једне политичке опције. 

"Ако желимо да живимо у земљи у којој 15-20 људи може да заузме институције, тако што ће да узме кључеве од портира, онда је потребна нека друга влада, а не ова. Ја не желим да живим у земљи у којој било којих 15 људи може да блокира било шта и поставља ултиматуме", рекла је Брнабићева упитана за случај блокаде Ректората.

Како је рекла, Универзитет у Београду има око 100.000 студената, а ситуација је да 15, можда 18, људи упада у Ректорат, "ставља кесе на камере да се не би видело шта раде", узимају кључ, и поред тога што имају комуникацију и са ректорком, и не дозвољава људима да иду на посао и доносе одлуке у интересу осталих 100.000. људи.

"То је анархија за мене. То није владавина права, ни институционална борба", рекла је премијерка.

Истакла је да се влада неће мешати, јер нити може нити жели да угрози аутономију Универзитета.

"Немам неку нарочиту поруку за њих. Сутра када тих 15-20 људи добију шта траже и заврше протест, ослободе Ректорат и омогуће нормалан рад, онда 15-20 људи може да уђе у тај Ректорат и тражи друге ствари...", констатовала је Брнабићева.

На питање да ли ће сменити Малог, Брнабић је рекла да то неће учинити.

"Прво, јер не пристајем на ултиматум, а друго, и ректорка је одговорила да је то политички захтев и да нема везе за Универзитетом. Ако смо фер, треба сви заједно да чувамо институције и владавину права, а не како нам се свиди... То није владавина права, већ анархија", нагласила је Брнабићева.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 16. април 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво