Повећање плата од новембра, највеће у здравству

Од првог новембра плате ће бити повећане од осам до 15 одсто, рекла је премијерка Ана Брнабић на конференцији за новинаре. Највеће повећање у здравству, затим у секторима науке и културе. Пензионери ће добити једнократну помоћ у износу од 5.000 динара у децембру.

Како је навела Ана Брнабић, медицинске сестре и техничари су заслужили највеће повећање од 15 одсто. Доктори медицине добиће повећање од десет одсто.

После здравства, највеће повећање биће у секторима науке и културе – десет одсто. Повећање од девет одсто ће имати запослени у просвети, судије и тужиоци, запослени у установама социјалне заштите и припадници безбедносних снага. 

Запосленима у државној управи плата ће бити повећана за осам одсто. 

Премијерка је рекла да ће од првог децембра сви пензионери добити једнократну новчану помоћ у износу од 5.000 динара. 

Додала је да се од првог јануара планира и повећање пензије, али није могла да каже колико, осим што је рекла да ће повећање бити засигурно пет одсто, а трудиће се да буде и веће, уз неугрожавање финансијске стабилности земље. 

Ана Брнабић је истакла да се држава бори да задржи медицинске раднике у земљи и тиме што улаже чак милијарду евра у здравствену инфраструктуру, обнову клиничких центара, болница... 

У том светлу је истакла да је 13. септембар био рок за предају понуда зе реконструкцију КЦ Војводине и да су стигле четири понуде. 

"Улажемо у плате и инфраструктуру. Постајемо конкурентнији", поручила је премијерка.  

Објаснила је да је на седници Владе усвојен предлог позитивног ребаланса буџета који ће бити прослеђен Скупштини на одлучивање.  

"У нашој земљи, када кажете ребаланс, то има негативну конотацију, зато што је ребаланс у прошлости увек био инструмент да власт покрије дефицит који је направила, да оно што су трошили преко мере и плана покрију ребалансом", рекла је премијерка.  

Навела је да је ово први позитивини ребалнс у историји Србије који је могућ не зато што су повећани расходи, већ зато што су повећани приходи.  

Истакла је да то не би било могуће без тешких мера фискалне консолидације из 2014. године и без дисциплине коју је ова влада задржала, као и без бољих резултата привреде.

Средства за коридоре 

Поред плата, премијерка је истакла и друге важне ствари. Навела је да ће значајна средства бити уложена за унапређење инфраструктуре и квалитета живота грађана. У том светлу је навела два пројекта.  

Ана Брнабић је рекла да је укупно 16,8 милијарди динара позитивним ребалансом предвиђено за инфраструктурне пројекте.

Сматра да је Моравски коридор важан за грађане који живе у Чачку, Крушевцу, Краљеву, Трстенику, читавом Рашком, Расинском и Моравичком округу. Каже и да очекује да градња почне већ следећег месеца. 

Други велики пројект је ауто-пут "Милош Велики", односно деоница од Чачка до Пожеге, за коју је премијерка рекла да је једна од најважнијих деоница у Србији. 

Навела је да градња напредује одлично и да је председник Вучић инсистирао код извођача да све буде завршено пре рока, односно на крају 2021. године, што је и утврђено као нови рок.  

Такође, издвојена су средства за помоћ грађанима који су узели кредите у швајцарцима као и за санацију штета од елементарних непогода.  

Ана Брнабић је изнела податак да је, према њеним информацијама које још треба да буду потврђене, у првих седам месеци ове године привучено две милијарде и 320 милиона евра директних страних инвестиција, што је за чак 43 одсто више него у истом периоду 2018. године. 

Захвалила је грађанима на свим жртвама које су поднели и што су веровали у рад и резултате.

"Укида се забрана запошљавања, али остаје контрола"

Премијерка је изјавила да ће и формално бити укинута забрана запошљавања, пошто је и до сада било дозвољено запошљавање под одређеним условима, али да ће бити задржана контрола над запошљавањем.

Поручила је, одговарајући на питања новинара, да не би волела опет, као што је то био случај до 2012. године, да дође до неконтролисаног запошљавања када је у многим општинама било два, три или четири пута више запослених.

Нагласила је да да забрана запошљавања постоји данас само као контрола запошљавања и да је само у задравству запослено 4.000 људи.

Објаснила је да је и до сада могло да се запошљава, али када је то оправдано, односно када владина комисија то одбори.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво