Посланици завршили расправу, гласање у уторак

Народни посланици завршили су расправу о амандманима на све тачке дневног реда 16. ванредног заседања на којем је и Предлог закона о дуалном моделу студија. О предложеним законима изјасниће се у уторак у 9.45.

Током данашњег заседања, посланици су расправљали о амандманима на предлоге измена и допуна закона о патентима, о изменама и допунама закона о ауторским и сродним правима, на који је од свих пет тачака дневног реда поднето највише амандмана – 82, као и на предлог о допунама закона о заштити топографија полупроводничких производа.

Посланик СНС-а Љубиша Стојмировић оценио је да ће закон о патентима пружити веће могућности младим проналазачима, научницима у Србији да остану у својој земљи.

Немања Шаровић из СРС-а, наводећи да се од предлагача могло чути да је циљ доношења закона побољшање у области патената и спречавање одлива мозгова, рекао је да нема ниједне суштинске измене, нити крупног побољшања које би задржало младе интелектуалце у земљи.

Такође, Шаровић је навео и да је непријатно изненађен бројем патената које се годишње у Србији пријављују - 2016. 191 пријава, 2017. године 173, а 2018. године 162 пријаве.

Говорећи о најавама предлагача да ће сада бити и правне сигурности, Шаровић је истакао да је она постојала и раније, јер је постојао и Закон.

Посланица СРС-а Вјерица Радета изнела је критику да предложени закон патенте види само као неки извор прихода, а да се уопште не гледа као интелектуална својина.

"Кроз овај закон је пре свега требало заштити интелектуалну својину сваког оног ко је власник неког патента, сваког оног који је изумео нешто што може бити тренутно од мање или веће користи у том економском смислу", рекла је Радета.

Наводећи да млади који се баве науком свакодневно напуштају земљу, Радета је указала да држава нема разумевања ни за науку, ни за интелектуалну својину и нагласила да је проблем овог закона што се на прави начин не бави патентима.

Гојковић: Одлазак стручних није специфичан само за Србију 

Одговарајући на њену примедбу да државу не интересује наука, председница Скупштине Маја Гојковић, у својству посланика СНС-а, рекла је да се не може сложити са тим да држава Србија и Влада Србије не обраћају пажњу на научну заједницу и да им није битна област науке.

Такође, Гојковићева је напоменула да не може да се сагласи ни са опаском да млади људи "сада изненада почињу да одлазе зато што држава не води рачуна, рецимо о патентима".

"Не спорим велики проблем наше државе да стручни људи одлазе због већих зарада, али то није ништа специфично смо за нас. Таква су кретања у читавом нашем региону", навела је Гојковићева.

На то је Радета одговорила да није споменула масовна исељавања, као ни то да Србију сада напушта више људи него што је то раније чинило или што ће чинити убудуће.

Гојковићева је истакла да је потребно размислити и о томе како да се заштити држава која улаже у људе који када стекну знања и верификују своје дипломе, одлазе у иностранство.

"СРС жели да заштити ауторе патената"

Српска радикална странка у својим амандманима жели да заштити ауторе патената, односно појединца, рекао је посланик те странке Милорад Мирчић.

"Сведоци смо да они који су изумитељи, творци патената, у овом систему и предлогом закона могу да буду оштећени, на неки начин дискриминисани", навео је Мирчић.

Према његовим речима, приче да су компаније у којима раде омогућиле услове само су делимично исправне.

"Патент је ствар памети, достигнућа и искуства појединца или групе појединаца, а то што он ради на том радном месту, само доприноси да његово знање дође до изражаја", истакао је Мирчић и додао да је потребно заштити права појединца, а недозволити да компанија каже да је то урадио захваљујући њима.

Посланица СНС-а Александра Томић је у одговору на Мирчићево излагање навела да су проналасци питање односа послодавца и истраживача и да предложени закон предвиђа да се истраживач и послодавац договоре о одређеној врсти уговора какав ће однос имати након истраживачког радаи завршеног посла.

"Уколико се не договоре на почетку, истраживач има право да то ради за неко друго лице", навела је Томићева и додала да и ако после завршеног посла истраживач није задовољан са тим како је свој уговор решио преко суда има право да тражи накнаду.

Посланица СНС-а Миланка Јевтовић Вукојичић истиче да предложени закон осим усаглашавања са европским законодавством усаглашава се и са Законом о општем управном поступку који регулише прекид поступка у тачно одређеним ситуацијама, између осталог и онда када дође до смрти.

"Предложени закон итекако доприноси правној сигурности оних инвеститора који долазе у Србију, инвестирају са модерним машинама, са савременим машинама које имају савремена технолошка достигнућа", навео је Јевтовић Вукојичић.

Након расправе о амандманима на измене Закона о патентима, расправљаће се по појединостима на предложене измене Закона о ауторским и сродним правима и Закона о заштити топографија полупроводничких производа.

Током јучерашњег заседања завршена је расправа о амандманима на Предлог закона о дуалном моделу студија, као и на Предлог закона о регулисаним професијама и признавању професионалних квалификација.

На свих пет предложених закона поднето је укупно 146 амандмана.

Посланици су у понедељак завршили обједињену начелну расправу на предлоге закона о дуалном моделу студија и закона о регулисаним професијама и признавању професионалних квалификација, док су у уторак завршили обједињену начелну расправу по осталим тачкама дневног реда.

Испред Владе Србије, о предложеним законима је расправљао министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Зоран Ђорђевић.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво