Посланичка питања

Посланици Скупштине, на делу седнице на којем постављају питања Влади Србије, највише су криковали изјаве Сулејмана Угљанина, затраживши од надлежних органа да учине нешто како би, како наводе, спречили Угљанина да и даље "својим сепаратистичким порукама" напада уставни поредак земље.

Посланик Српске радикалне странке Александар Шешељ упутио је питање министру Небојши Стефановићу до када ће у Србији бити дозвољено да се јавно говори о сепаратизму, а да се то не кажњава и зашто је Сулејману Угљанину дозвољено да без санкција даје такве изјаве.

"Угљанин често говори како је чак и Стефан Немања извршио геноцид, како је дошло до великосрпске агресије о којој нико не говори на територији данашње Рашке области. Волео бих да нам министар Стефановић да неко објашњење зашто је ово дозвољено у нашој земљи", казао је Шешељ.

Истиче да када неко каже да је Санџак република и да је у саставу Србије због великосрпске агресије и окупације, при којој је извршен и геноцид, тај неко чини кривично дело напада на уставни поредак.

"Зашто све то пролази без реакције и зашто је Сулејману Угљанину то све дозвољено", казао је Шешељ додајући да је у Србији сепаратизам највећи проблем, односно очување територијалног суверенитета и интегритета већ 20 година, имајући у виду питање Косова и Метохије.

Шешељ је истакао да је велики проблем и то што Сулејман Угљанин "има подршку од стране владајуће странке".

Посланик Социјалистичке партије Србије Ђорђе Милићевић навео је да се са послаником Шешељом не слаже по питању Сулејмана Угљанина само у једном, а то је да Угљанин имам подршку владајуће коалиције или владајуће странке.

"Угљанин апсолутно нема подршку владајуће коалиције нити било које странке унутар владајуће коалиције за било коју активност или оно што жели да учини у наредном периоду", казао је Милићевић.

Како је навео, трагикомично је да Угљанин који је од 2000. до 2016. године учествовао у власти данас говори о некаквој окупацији Санџака од стране Србије и тражи решавање статуса Санџака.

"Угљанин је био и народни посланик, министар у две Владе које су се залагале за територијалну целовитост Србије, све време док је био министар од 2008. до 2014. године говорио је да је Србија наша земља, данас разоткрива своје право лице заборављајући да је Рашка област била срце средњевековне српске државе", навео је Милићевић.

Посланик Ђорђе Вукадиновић придружио се својим колегама Милићевићу и Шешељу да је потребно да се државна власт изјасни поводом изјава Сулејмана Угљанина, који из неких својих разлога даје све запаљивије и неодговорније изјаве против уставног поретка Србије.

"Невоља је у томе што највиши актуелни представници наше земље веома често дају изјаве које по последицама и импликацијама нису далеко од онога што ових дана говори Сулејман Угљанин", додао је Вукадиновић.

Како је рекао, од председника Републике Александра Вучића, пре неколико дана, могло је да се чује, приликом разговора са америчким сенаторима, "како Србија не може прихватити независност Косова, уз додатак, ако не дође до компромисног решења".

Ристичевић о СББ-у

Посланик народне сељачке странке Србије Маријан Ристичевић поставио је питање Министарству културе и РЕМ-у шта ће урадити и предузети поводом "лажи које је изнео Југослав Чосић да се програм телевизија кабловског оператера СББ емитује у Луксембургу и Словенији".

Наводећи да има одговоре и словеначког и луксембуршког регулатора, Ристичевић каже да то није тачно.

"ТВ Н1, Нова С, Спорт клубови јесу регистровани у Луксембургу, али се на подручју Луксембурга не емитује програм, одакле не може да буде ни реемитован. Ти канали нису лиценцирани у Словенији тако да не емитују програм за гледаоце Словеније, па ни реемитовање из Словеније није могуће", казао је Ристичевић.

Бобан Бирманчевић, посланик СНС-а, поставио је питање Министарствима правосуђа и унутрашњих послова везано за, како је навео, велику политичку злоупотребу.

Како је рекао, ухапшени су директор "Директ медиа групе" и двоје запослених у маркетингу РТС-а, а да у исто време није ухапшен „онај који је најодговорнији и који је организовао пословање тог предузећа, тадашњи градоначелник Београда Драга Ђилас.

Посланица Странке модерне Србије Татјана Мацура своја питања упутила је министрима за рад и финансије, Зорану Ђорђевићу и Синиши Малом, а које се тиче захтева мајки и будућих мајки.

"Питам министре када ће одговорити на захтеве мајки и будућих мајки које апелују на измене закона о финансијској подршци породици са децом", казала је Мацура и подсетила да је тај Закон ступио на снагу пре скоро 15 месеци, да се од тада најављују измене, али да ниједан предлог у Скупштину до сада није стигао.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 11. мај 2024.
15° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара