Вучић са папом Франциском: Сарадња на изузетно конструктивном нивоу

Председник Србије Александар Вучић састао се у Ватикану са Његовом светошћу папом Франциском, са којим је разговарао о билатералним односима, евроинтеграцијама Србије, регионалној и међународној сарадњи, објављено је на "Инстаграм" профилу "Будућност Србије АВ".

Председник Вучић је нагласио да је сарадња између Републике Србије и Римокатоличке цркве врло добра и на изузетно конструктивном нивоу, уз обострано уважавање.

Рекао је да је Србија дугорочно опредељена да негује и унапређује односе са Светом столицом, додавши да ћемо наредне године обележити 100 година од успостављања наших дипломатских односа.

Током сусрета, председник Вучић је истакао да односе Републике Србије и Свете столице одликује подударност ставова по значајним међународним питањима.

Реч је, пре свега, о питању заштите хришћана и хришћанског наслеђа и унапређењу њихових људских права.

С тим у вези, председник Вучић је указао на изузетан значај заштите, поштовања и унапређења права српског и осталог неалбанског становништва на Косову и Метохији, заштите и обнове српског верског и културног наслеђа на КиМ, а посебно православних цркава и манастира под заштитом Унеска.

"Изузетно ценимо принципијелну позицију Свете столице по питању непризнавања једнострано проглашене независности Косова, као и разумевања за позицију Србије утемељену на поштовању међународног права", нагласио је председник Вучић и захвалио на конструктивном приступу Свете столице по том питању.

"Србија је чврсто уверена да разговори представљају једини пут за решавање свих отворених питања, због чега смо се и након увођења такси уздржали од реципрочних мера и било каквих потеза, који би додатно отежали постојеће стање", навео је Вучић.

Како је додао, наша страна наставља са конструктивним залагањем за проналажење одрживог и компромисног решења за питање Косова и Метохије, искључиво путем дијалога.

Међутим, приштинска страна, повлачењем ирационалних једностраних потеза и константним провокацијама, онемогућава било какав дијалог и договор", нагласио је председник Вучић.

Током разговора са Његовом светошћу папом Франциском, председник Вучић је изразио искрену захвалност Светој столици и папи Франциску на подршци коју пружа европским интеграцијама Србије, наводи се на Инстаграм профилу "Будућност Србије АВ".

У саопштењу прес-службе председника Републике додаје се да Београд посебно цен залагање да се процес евроинтеграција региона Западног Балкана у ЕУ убрза, а државе чланице охрабре да помогну и подрже тај процес. Указује се на то да чланство у ЕУ представља један од спољнополитичких приоритета Србије.

Вучић је навео да недавне посете Његове светости Западном Балкану представљају снажну политичку подршку читавом региону и пружају важан допринос јачању дијалога, духа хуманости и солидарности, као и подршку у погледу стратешки значајних политичких питања за читав регион, пише у саопштењу.

Председник Вучић и Његова светост папа Франциско разговарали су и о јачању сарадње у области културе, историјских наука, као и заједничким пројектима научних института Србије и Свете столице. 

Председник Србије састао се са кардиналом Пјетром Паролином, државним секретаром Свете столице.

број коментара 5 Пошаљи коментар
(четвртак, 12. сеп 2019, 22:24) - Петрија [нерегистровани]

Хвала, али опрез...

Ово је мач са две оштрице, и питање која ће цена ове подршке бити? Треба бити јако опрезан и не заборавити никада да је душа увек преча од тела, па сходно томе да су наша православна вера и њена чистота надрагоценија и највећа вредност за српски народ и његов идентитет. Нема ништа пречег од тога! Папа може да дође у државну посету, али не и у посету СПЦ-у. То не иде и никад неће проћи, због озбиљних и непоправљивих последица на духовном плану...

(четвртак, 12. сеп 2019, 15:23) - Filip [нерегистровани]

Komentar

Saradnja sa rimokatolickom crkvom je značajna za nas.

(четвртак, 12. сеп 2019, 13:26) - anonymous [нерегистровани]

Iskrenost

Cenimo stav Vatikana po pitanju KiM.

(четвртак, 12. сеп 2019, 12:45) - anonymous [нерегистровани]

naslov

Papa je video da je Srbija istrajna u svojim namerama, a da su pre svega, te namere iskrene.

(четвртак, 12. сеп 2019, 12:35) - Kica [нерегистровани]

Kica

Obostrano uvazavanje i postovanje i dobri odnosi pospesice dalji tok razgovora.