Парламент о амандманима на неколико предлога закона

Скупштина Србије завршиа је расправу о амандманима на неколико предлога закона, међу којима су и Предлог закона о дуалном моделу студија и измене Закона о ауторским правима и сродним правима, који су и изазвали највише пажње посланика. Заседање ће наставити сутра расправом о амандманима на предлоге закона на остале три тачке дневног реда.

На дневном реду заседања су и Предлог закона о регулисаним професијама и признавању професионалних квалификација, измене Закона о патентима и измене Закона о заштити топографија полупроводничких производа.

На свих пет предложених закона поднето је укупно 146 амандмана, од чега највише на Предлог о изменама и допунама закона о ауторским правима и сродним правима, 82.

Посланик Партије за демократско деловање Фатмир Хасани упитао је током скупштинске расправе да ли треба сачекати нову владу у Приштини да би Албанци на југу Србије имали реципрочна права као Срби на Косову.

На ту провокацију, министар просвете Младен Шарчевић "исправио" је Хасанија поручивши да реципроцитет може да се односи само на права Срба на северу Албаније.

Хасани је, током расправе о амандманима на Закон о дуалном образовању, ставио примедбу да уџбеници на албанском језику још нису спремни и рекао да "албанској националној мањини преостаје да чека нову владу на Косову како би обезбедили реципрочна права", која, каже, имају и Срби на Косову.

Министар Шарчевић је одговорио да је за уџбенике на албанском задужен Национални савет албанске националне мањине, али и упитао каква права имају српска деца на северу Албаније.

Шарчевић је навео да питање уџбеника за албанске ђаке кочи Национални савет националне мањине Албанаца, као и да је са српске стране урађено све.

"Питам и себе и вас, а питао сам и у Бујановцу, питам у Бриселу, питао сам у Београду на конференцији - каква то права имају српска деца у северној Албанији?", истакао је министар.

Он је додао да ће приближавање Албаније Европској унији, као и Северне Македоније, те поглавља 23 и 24, натерати те земље у окружењу да достигну бар део стандарда који је Србија достигла и пружа свима за пример.

Министар је напоменуо да у Србији има 27 савета националних мањина, а да је изменом Закона о уџбеницима формирано тело - Центар за ниско тиражне уџбенике, што значи да су, без обзира колики је број ђака на било ком језику, национална тела дужна да припреме материјал.

Посланик СПС Ђорђе Милићевић на министрово излагање додао је и питање каква права српска деца имају у Прешеву и Бујановцу.

"Јако је добро да имамо конструктиван приступ и да Србија и даље жели да гради добросуседске односе без обзира на неразумевање других", казао је Милићевић.

Хасани је навео и да су добри сви припремљени амандмани, као и Закон о регулисању професија и признавању професионалних квалификација, али да се Албанци у Србији питају које то професионалне квалификације треба да имају да би могли да се запосле у државним органима и институцијама.

Додао је да је ПДД три и по године заједно са СВМ у посланичком клубу и тврди да "до сада нису успели да реше ниједан животни проблем Албанаца".

Полемика Ковачевића и Мартиновића

У оквиру расправе о закону о дуалном образовању, дошло је до полемике шефа посланичког клуба напредњака Александра Мартиновића и посланика ПУПС-а Борисава Ковачевића, који је колеги из коалиционог СНС-а Марку Атлагићу рекао да већ трећи дан говори једно исто о нападима на председника Александра Вучића.

Атлагић је, иначе, критиковао своје колеге, академике и професоре, из реда опозиционих странака, због вређања и клевета на рачун чланова СНС-а и председника Вучића.

Ковачевић је истакао да се слаже са целокупним излагањем посланика Атлагића, али сматра да се то не може радити на такав начин.

"Разумем да све треба да кажемо јавно и да критикујемо, али није потребно три дана понављати једно те исто. Мислим да ако понављамо стално исте ствари може се изазвати и контраефекат и да људи кажу - 'па докле овај о истом, досадише са једним те истим'", указао је Ковачевић.

Мартиновић је реаговао опаском да је изненађен Ковачевићевим излагањем, мада донекле може да га разуме, будући да лидери опозиције не нападају посланике других странака, већ искључиво чланове СНС-а и, поготово, председника Вучића.

Атлагић, каже, објашњава свакога дана да је том делу опозиције једини циљ да Александар Вучић не учествује на изборима.

Ковачевић је у реплици поновио да се слаже са свим што је Атлагић рекао, те да се слаже да се то понавља сваког дана, ако и други мисле да тако треба, али да страхује да то може произвести контраефекат.

Посланици су у понедељак завршили обједињену начелну расправу на предлоге закона о дуалном моделу студија и закона о регулисаним професијама и признавању професионалних квалификација, док су у уторак завршили обједињену начелну по осталим тачкама дневног реда.

Као и сваког уторка и четвртка и данас је седница почела посланичким питањима и изношењем њихових примедаба и сугестија Влади Србије. 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво