Колико је Србија далеко од чланства у ЕУ

О томе шта Србију чека у евроинтеграцијама и колико нам је чланство уз нови састав Европске комисије ближе или даље полемисало се на конференцији поводом пет година од почетка преговора са Европском унијом.

Функција комесара за проширење је део политичког договора. Предлог да је добије Мађар Ласло Трочањи ће проћи, кажу упућени, али очекују бурно саслушање у Европском парламенту.

"С једне стране, треба нама овде да опет подигне наду и очекивања о перспективи о томе шта све треба да се уради. С друге стране, треба да убеђује и земље које су скептичне према проширењу – да проширење треба да се настави", објашњава Сузана Грубјешић, генерална секретарка Европског покрета у Србији.

Помешана осећања о кандидату за чијег је мандата у правосуђу, кажу у Мађарској, посрнула владавина права.

"Уколико имамо председницу Европске комисије која међу својим приоритетима каже – Европска унија неће правити компромис када је у питању владавина права, поставља се питање кредибилитета таквог кандидата", наводи Срђан Мајсторовић из Центра за европске политике.

Многе погодне тренутке у евроинтеграцијама смо пропустили, али наше приступање Унији ће се проучавати због специфичности и оптерећења – од изручења Милошевића, и Хага до распада државне заједнице и косовског проблема. То нас, кажу у Европском покрету, не спречава да усвајамо европске законе у чему каскамо.

"Заиста бих волео да ми неко објасни какве везе имају Косово и неусвајање Закона о општој безбедности производа? Зашто годинама није доношен правилник о безбедности играчака, наша деца их користе, не Немачка или Француска, дакле то је политичка прича. Србија док то не реши неће ући, али Србија док ово не реши неће бити спремна за чланство", објашњава Владимир Међак из Европског покрета у Србији.

Милена Лазаревић из Центра за европске комисије наводи да опредељеност да се напредује у процесу приступања, више није онаква каква је била раније.

"Можда је то у смислу званичних изјава и докумената и даље приоритет на исти начин на који је био и раније, али суштински можда се о том приоритету не води рачуна", објашњава Лазаревићева.

А на другој страни је питање – Где је Србија у односу на приоритете новог састава Европске комисије, а то су климатске промене, дигитализација и сама Унија.

"Портфолио за Западни Балкан остаје исти, структура остаје иста, а то су – владавина права, развој економије, развој јавне администрације, борба против корупције, добри односи са суседима и решавање регионалних спорова. Западни Балкан остаје високо на листи приоритета новог састава Европске комисије", наводи Сем Фабрици, шеф Делегације ЕУ у Србији.

Динамика преговарања, таква каква је, по систему пожури полако, оцењују учесници конференције, одговара и Србији и Унији.

Број коментара 8

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
16° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи