Ђурић: Приштина жели да политички збрише Србе

Одлука покрајинске изборне комисије да административном мером одузме право гласа Србима са личном картом Републике Србије покушај је да се Срби, у политичком смислу, збришу са Косова и Метохије, сматра директор Канцеларије за Косово и Метохију Марко Ђурић.

Марко Ђурић је нагласио и да је одлука косовске Централне изборне комисије да сва документа за идентификацију бирача током ванредних избора на морају бити издата на Косову, противна важећим законима које је донела сама скупштина у Покрајини.

Оценио је да је то показатељ да некоме не одговара да Срби учествују на изборима и да некоме сметају "српско јединство, српска слога и српска снага".

"Они желе да, злоупотребљавајући сопствене прописе, избришу Србе са Косова и Метохије и њихово право да гласају", оценио је Ђурић и додао да је реч о врсти политичког прогона који не сме бити дозвољен.

Ђурић је поручио да разуме огорченост Српске листе и свих српских представника због тога што се Србима одузима глас.

"Неки који су Срби по имену и презимену, а који су ангажовани и унајмљени од стране Албанаца и ко зна још кога да наступе мимо државне политике и неопходног јединства, поздрављају овакву одлуку", рекао је и Ђурић.

"Међународна заједница мора да реагује"

Ђурић је рекао да Србија разговара са ОЕБС-ом, међународним институцијама и Европском унијом и да се очекује да до овог елементарног кршења људских права неће доћи.

"Међународна заједница мора да реагује, иначе ово неће бити легитимни избори", рекао је Ђурић.

На питање шта ће бити ако нико не реагује на упозорење да се крши изборни закон, одговорио је да одлука мора да се промени.

"Србима мора бити омогућено, на овај или онај начин, да гласају са свим важећим исправама", рекао је Ђурић и додао да ће пратити ситуацију до тренутка када не буде потпуно јасно на који начин ће се ствари поставити.

"Садашње стање је неодрживо, Срби су увек имали право да гласају са својим личним исправама, тако мора да буде", нагласио је Марко Ђурић.

Број коментара 8

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво