Вучић: Ретки су нам такви пријатељи; Земан: Поставићу питање о повлачењу признања Косова

Председник Чешке Милош Земан и ја смо сагласни у много ствари, од њега смо доживели велико поштовање према Србији и српском народу, поручио је председник Србије Александар Вучић на конференцији за новинаре са Земаном. Чешки председник је поручио да ће за месец дана покренути питање могућности повлачења признања Косова. Напоменуо је да "држава коју предводе ратни злочинци не би требало да се налази у заједници демократских земаља".

Председник Вучић је током обраћања медијима након састанка са председником Чешке рекао да је Милоша Земана упознао са проблемима са којима се Србија суочава када је реч о Косову и Метохији

"Хвала Земану на ставовима по питању Косова", рекао је Вучић.

Само компромисом а не ултиматумима, истиче председник, може се доћи до решења проблема.

"Они који управљају својим земљама треба да воде рачуна о тим земљама, а не да буду марионете у било чијим рукама. Ја се тиме руководим и у складу са тим наставићемо политику војне неутралности јер је таква одлука Скупштине Србије, али и народа", напоменуо је председник.

Истовремено, додао је, Србија има добре односе НАТО-ом и наставиће да на томе ради.

"Ране српског народа из '99. нису зацелиле и тешко је наћи некога ко разуме шта је НАТО радио тада. Зато ћутимо и гледамо у будућност, радимо свој посао, чинимо све да имамо мир и сигурност и да нам се не понове ратови из 20. века, да ово буде век мира", напомиње председник.

За Србе, како каже, није лако и једноставно да забораве оно што се догађало пре 20 година и током Другог светског рата.

"Свеобухватни разговори" 

Председник је истакао да су ретки такви пријатељи и људи који долазе у Србију као што је Милош Земан. 

"У много ствари смо сагласни иако сам ја много мање важан од Земана и моја реч никада нема тежну колико има реч Милоша Земана. Доживели смо велико поштовање према Србији и српском народу, веома сам му захвалан", рекао је председник.

Рекао је да су разговори са Земаном били свеобухватни и конкретни.

"Разговарао сам са искреним пријатељем Србије и нашег народа, то је један од људи који имају импресивну биографију коју би пожелео свако ко се бави јавним послом. Желим му да још много година задржи свој бистри ум и репутацију човека који мисли својом главом, а не у интересу дневне политике најмоћнијих сила", истакао је председник Србије.

Србија ће, каже, гледати на све стране – и у ЕУ, али се не стиди добрих односа са Кином и Русијом.

Говорећи о економским односима Србије и Чешке, председник је рекао да је у односу на 2008. годину трговинска размена утростручена и сада је више од милијарду евра годишње. 

Земан: За месец дана о могућности повлачења признања Косова

Чешки председник Милош Земан најавио је да ће за месец дана на састанку уставних представника у Прагу поставити питање да ли је могуће повући признање независности Косова.

На питање да ли Србија може очекивати да нека држава ЕУ у наредном периоду ревидира свој став о независности Косова, Земан је рекао да он није диктатор, али да је оно што може да уради је да за приближно месец дана на саветовању уставних представника у Прагу постави то питање.

"Драго ми је што је господин министар Метнар изјавио да је била грешка што је признато Косово. Он ће вероватно бити на мојој страни, ко ће бити на другој страни то ћемо за месец дана видети", истакао је Земан.

Говорећи о Косову и Метохији, Земан је рекао да "држава коју предводе ратни злочинци не би требало да се налази у заједници демократским земаља".

"Хашки трибунал је пре неког времена објавио вест где је изразио презрење у вези са ратним злочинима косовских представника. Мислим да је управо због тога дао оставку председник косовске владе. Дозволите да изразим, иако је то лично али тиме и јаче мишљење, да држава коју предводе ратни злочинци не би требало да се налази у заједници демократских земаља", додао је Земан. 

Истакао је да сваки политичар треба да брани интересе своје земље, а не да буде марионета страних власти. 

"Србија и Чешка имају заједничке судбине" 

Земан је најавио да ће примити Емира Кусутрицу, који је студирао у Чешкој, и на основу препоруке три значајне личности Чешке, 28. октобра ће му доделити медаљу за заслуге.

Навео је да му је на путу од аеродрома председник Вучић рекао да су Србија и Чешка близанци.

"Ја мислим да је то умногоме истина, јер обе земље су средње величине и ја одбијам ону тврдњу мале земље, него средње величине. Обе земље имају и заједничке судбине", додао је Земан.

Захвалио је Србији на подршци кроз историју. "Ми имамо шта да отплаћујемо и због тога сам овде", нагласио је Земан.

Током конференције Земан је у шаљивом тону поручио да "мора да каже неколико провокативних реченица", јер му, каже, нико не би веровао ако не би био провокативан. 

Број коментара 18

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво