Kонференција "Српско-амерички односи" о важности сарадње две земље

У Скупштини Србије почела је једнодневна међународна научна конференција "Српско-амерички односи", која за циљ има сагледавање напретка у односима две земље, идентификацију заједничких тачака које спајају две државе и да укаже на важност њихове сарадње.

Конференција која окупља професоре и експерте из Србије и САД, као и припаднике Националне гарде Охаја, почела је одавањем почасти за око 3.000 настрадалих у терористичком нападу у САД пре 18 година.

Потпредседник Народне скупштине Владимир Маринковић истакао је да је јако значајно што су Скупштина и народни посланици активни у развијању односа између две земље.

Како је навео, резултат који је забележен у претходне четири године је то што су се односи максимално унапредили и што сада Србија има много више пријатеља у свим америчким институцијама од кључног значаја када је у питању њихова политика.

"То је стратешки важно за нашу земљу", казао је Маринковић и додао да се резултат сарадње у протеком периоду огледа и у чињеници да има пуно америчких инвестиција у Србији, да је у америчким компанијама у нашој земљи запослено 17.000 грађана, а да је износ тих инвестиција три милијарде долара.

Скот: Ера Милошевића не сме да дефинише наше односе

САД се радују заједничком развијању односа Србије и Америке у наредним вековима, рекао је амерички амбасадор у Србији Кајл Скот и нагласио да не смемо дозволити да распад бивше Југославије и ера Слободана Милошевића дефинишу српско-америчке односе.

Скот је подсетио на 140 година дуге дипломатске односе Србије и САД и на развој тих односа од Краљевине Србије до данашњих дана.

Нагласио је да заједничка прича Србије и САД не почиње деведесетих година, већ да је то био само болан период у односима.

"Од 2000. године сарађивали смо на изградњи визије Србије у заједници светских народа, пружили смо преко милијарду долара помоћи за обнову школа, путева...", казао је амерички амбасадор.

Додао је да је потребно да се иде напред како би младим и талентованим људима на Балкану омогућили да виде светлију и бољу будућност на Балкану.

"Ако се искористи помоћ коју нуде САД и друге земље, Јапан, Норвешка, Швајцарска, које су заинтересоване за развој овог региона, сигуран сам да Србија може много", казао је Скот.

Истакао је да тренутно стојимо на прекретници, а да су САД именовале специјалног изасланика за Западни Балкан који ће допринети да регион тежи просперитету који и заслужује.

Како је навео, америчке компаније инвестирале су капитал у Србију и данас запошљавају преко 20.000 српских грађана и пружају им основна примања и плату.

Скот је, ипак, рекао да је једно од сећања која га највише инспиришу и које ће понети са собом при одласку из наше земље хуманост коју је наш народ показао током мигрантске кризе.

"Показали сте емпатију и тежњу да помогнете онима у невољи", рекао је Скот.

Ангажовање САД кључно за покретање дијалога Београда и Приштине

Председник Посланичке групе пријатељстава са САД у Народној скупштини, Драган Шормаз, казао је да су односи две земље на нижем нивоу него што би требало да буду, те да је потребно да Србија ресетује те односе.

"Стратешки, САД су увек биле пријатељи Србије. Требало би да ресетујемо односе на пре онога што се догодило деведесетих година прошлог века", казао је Шормаз.

Према његовим речима, Скупштина Србије је свесно одабрала данашњи дан за одржавање конференције како бисмо као држава показали да је Србија увек и да ће увек бити савезник свима у свету, нарочито САД, у борби против тероризма.

"Оно што се догодило пре 18 година је нешто што не желимо да икада видимо било где, иако смо видели широм света и Европе", казао је Шормаз.

Истакао је да, без обзира на то што дијалог Београда и Приштине води ЕУ, неће се успешно покренути без анагажовања САД.

"Србија је за то отворена, жели и сви желимо да решимо тај проблем. Чини ми се да и Европа жели да то буде брзо решено", казао је Шормаз.

Важно да људи у Америци сазнају за жртве које су Срби поднели

Генерал-мајор Националне гарде Охаја Џон К. Харис рекао је да је важно да људи у Америци сазнају за жртве које су Срби поднели током свих ратних дешавања у прошлом веку.

"Важно је да људи у мојој земљи схвате жртве које су Срби имали током сукоба у Првом и Другом светском рату, као и допринос Србије између ратова у културним и научним дисциплинама", казао је Харис.

Како је навео, од велике је важности да његови војници и пилоти сазнају то и пренесу ту причу у Америку.

Како каже, не зна колико његови војници и пилоти разумеју операцију "Халијард", али је сигуран да разумеју жртву српског народа коју су учинили како би спасили америчке пилоте.

"Када је председник Вилсон подигао заставу на Белој кући, то је урађено због жртве српског народа и важно је да моји војници када се врате наставе да причају причу о доприносу који је Србија дала", истакао је Харис.

Генерал-мајор Харис је казао да је Национална гарда Охаја посвећена и даље програму партнерства са Србијом и додао да су односи Србије и САД сложени, али да су засновани на дугом пријатељству, добром искуству и жртви.

Наводећи да је већ десет година укључен у програм партнерства, Харис је казао да је на путовању кроз Србију видео културу наше земље и уверио се у гостопримство и пријатељство српског народа.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво