Српска листа се жали амбасадама због одлуке косовског ЦИК-а

Централна изборна Космисија Косова одлучила је да сва документа за идентификацију бирача током ванредних избора на Косову морају бити издата на Косову. Због тога је српски представник напустио заседање ЦИК-а, а Српска листа упутила дописе међународним мисијама у Приштини од којих тражи исправљање одлуке.

Према закону, сви они који се налазе на бирачком списку могу да гласају било да имају косовску или српску личну карту, или неку другу легитимацију која доказује идентитет особе. То правило примењено је и на прошлим изборима 2017. године.

"Међутим, они су избацили ова два документа - УНМИК личну карту и расељеничку легитимацију и у тачки два су ставили да сва документа која ће бити коришћена за идентификацију, морају бити издата од стране Косова", каже члан Централне изборне комисије Стеван Веселиновић.

Српски члан Централне изборне комисије је прегласан. Зато се он неће појављивати на седницама тог тела док одлука не буде повучена.

Жалба Српске листе 

Српска листа је поднела жалбу и упутила дописе међународним мисијама у Приштини. Колико је тачно бирача само са српском личном картом који због те одлуке не би могли да гласају, за сада се не зна.

"Ми ћемо урадити ту анализу, али је заиста велики број оних, посебно на северу КиМ, који имају једино српске личне карте. На овај начин жели да се утиче да буде мањи број оних који ће изаћи на наредне изборе", напомиње потпредседник Српске листе Далибор Јевтић.

Српска листа тврди и да је иза свега намера да се ослаби њена позиција, најпре у скупштини.

Оцењују да ће, ако Централна изборна комисија не промени одлуку, то значити да се Србима трајно одузима право да са српским документима гласају на свим наредним изборима на Косову и Метохији.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво