Парламент о патентима, ауторским правима

Посланици Скупштине Србије завршили су начелну расправу о предлозима закона о изменама и допунама закона о патентима, о ауторским правима и сродним правима и о заштити топографија полупроводничких производа. Поднето 146 амандмана.

Ванредно заседање на чијем су дневном реду и Предлог закона о дуалном моделу студија и Предлог закона о регулисаним професијама и признавању професионалних квалификација, а чију су обједињену начелну расправу завршили јуче, посланици ће наставити у четвртак расправом о амандманима.

На свих пет предложених закона поднето је укупно 146 амандмана, од чега највише на Предлог за измене и допуне закона о ауторским правима и сродним правима, 82.

Током данашње расправе посланик СНС Александар Марковић поменуо је и део опозиције који и даље бојкотује рад парламента и навео да њих дневни ред не интересује, али и да то што су поједини посланици тих странака држали конференције у Скупштини, а да нису ни на један начин критиковали предложене законе, говори у прилог томе да су закони квалитетни. 

Током расправе, највише се полемисало о закону којим се регулишу ауторска права.

Посланица Српске радикалне странке Наташа Јовановић навела је да је закон о ауторским правима доказ да је интернационализација српског законодавства нешто што је наставила и ова Влада да ради, а што је започела "прва досовска власт после 2000. године" и додала да је измена тог закона урађена на основу осам од 10 директива ЕУ.

Додала је да тај закон има много недоречности зато што, како каже, сама дефиниција тога шта је ауторско дело не даје за право никоме да проналази такозвану рупу у закону и да се поиграва са тим.

"Управо ће овај закон зато што није прецизан до краја да доведе до тога да неко неће знати ни на који начин да брани своје право покренутих судских спорова у грађанским парницама, пред Уставним судом, зато што људи неће знати како да дођу до тога да заштите своје дело", казала је Јовановић.

Према њеним речима, министар Шарчевић не би требало да прича у Скупштини о том закону, јер није у његовој надлежности, већ у надлежности правосуђа, на шта је министар одговорио да је у неком делу нелогично откуд он на овом сету закона, да се таквим законима у већим државама баве посебна министарства, али да је Србија мала држава да би имала још десетине министарстава.

"Веза са Министарством образовања, пре свега науке, је у зони патената и делу интелектуалне својине који се односи управо на научни рад. Министарство културе и многа друга министарства партиципирају овде у овом послу", одговорио је Шарчевић.

Посланик Владимир Орлић истакао је да посланичка група СНС-а подржава све предложене законе и то зато што представљају наставак труда да се достигну највиши европски стандарди, као и да се унапреди систем у земљи , оснажи Србија и обезбеди више за грађане.

Говорећи о Предлогу закона о ауторским правима, Орлић је казао да је комплетан један део стваралаца био запостављен, где се пре свега мисли на глумце, те да ће се овим изменама закона и они који се баве том професијом додатно заштити.

"У сектору иновација, предлог закона о ком говоримо тиче се заштите оних резултата неког радног процеса који је резултовао одређеним патентима. Причамо о закону који додатно унапређује права, оснажује позицију и онога који је до патента дошао, али и онога који је његов послодавац, који је створио услове да то таквог открића дође", рекао је Орлић говорећи о предложеном закону о патентима.

Говорећи о предлогу измена и допуна закона о топографији полупроводничких производа, Орлић је навео да је то непосредно везано за информационо-комуникационе технологије.

Посланик Миладин Шеварлић изнео је очекивање да ће предложеним законима о ауторским правима и патентима са изменама и допунама бити заштићени и аутори у области агробизнис сектора имајући у виду, како каже, посебно оне ауторе чије су фирме престале да постоје, као што су Заво д за стрна жита у Крагујевцу, Завод за технолошка истраживања у Зајечару.

Ристичевић и Шарчевић говорили о академској честитости професора

Посланик Народне сељачке странке Марјан Ристичевић говорио је о академској честитости професорке Данице Поповић и професора Душана Теодоровића.

Ристичевић је упитао да ли ауторска права имају и покојници и да ли, када аутор неких дела умре његови наследници имају права на ауторска дела које је преминули имао.

Навео је да је Даница Поповић са покојним професором Стојаном Бабићем преводила уџбенике о међународним уговорима и економији и да је Бабић био редактор, те да је превео 55 одсто уџбеинка.

Како је додао, почетком ове године Даница Поповић је избрисала из уџбеника његово име и као преводиоце навела себе и своју асистенткињу.

"Студент је открио да су оба уџбеника идентична, да је покојни Стојан Бабић избрисан после смрти, а избрисати тако нешто може само морална мизерија жуте боје", рекао је Ристичевић и додао да Поповић више не би смела да предаје.

Ристичевић је за професора Душана Теодоровића рекао да је "издао своју земљу", тако што је "побегао у Америку 1999. године, иако је имао обавезу да држи наставу на Саобраћајном факултету у Београду и за време бомбардовања".

Према његовим речима, Теодоровић је избачен са факултета због тога, али га је Србијанка Турајлић, док је била саветник Гаше Кнежевића у Министарству просвете, својим декретом вратила.

"Има ли у овој држави државе, ја вас питам? Има ли у Министарству просвете тежње да се они који заговарају академску честитост, а најгрубље је крше, казне дисциплински због студента, не због мене", упитао је Маријан Ристичевић.

Говорећи о телевизијама Н1 и Нова С, Ристичевић је питао на који начин они поштују ауторска права и која ауторска права плаћају.

Министар Младен Шарчевић је навео да је професорка Поповић држала трибину на којој је вођена политика и није имала везе са академском честитошћу, а да је професор са Саобраћајног факултета Теодоровић студентима објашњавао како треба да се призна геноцид у Сребреници.

Говорећи о случају Србијанке Турајлић која је "некаквим декретом вратила Тодоровића на факултет да предаје", Шарчевић је рекао да је тај случај у фази провере.

Ако је то урадила, каже министар, онда је то противзаконито, јер извршна власт не може то да чини.

Скупштина Србије јуче је започела 16. ванредно заседање Скупштине на чијем се дневном реду налази пет закона, међу којима су Предлог закона о дуалном моделу студија и Предлог закона о регулисаним професијама и признавању професионалних квалификација.

Током јучерашњег заседања, које је почело образлагањем предложених закона министра за просвету, науку и технолошки развој Младена Шарчевића, посланици су завршили обједињену начелну расправу на Предлог закона о дуалном моделу студија и Предлог закона о регулисаним професијама и признавању професионалних квалификација.

Највише пажње привукао је закон о моделу дуалног студирања у високом образовању, а њему су се успротивили само посланици Српске радикалне странке, док га подржавају сви посланици из владајућих странака.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво