Лавров: Проблем Косова геополитичка игра са високим улозима

Опроштајном пријему српског амбасадора у Москви присуствовао је и руски министар спољних послова Сергеј Лавров, који је захвалио Славенку Терзићу на заједничком раду и пожелео му пуно успеха у даљој каријери.

"Нећу понављати све те историјске чињенице о пријатељству наших народа и братству Словена о којима је говорио амбасадор, то нису све странице наше заједничке историје – историје братства Словена и православаца. Ми смо у најтежим тренуцима били заједно, подржавали једни друге, не зарад егоистичних циљева, већ зато што смо били сигурни у то да људи морају да живе у миру и слози, а све те странице наше историје то и потврђују", нагласио је Лавров, преноси Спутњик.

Лавров је оценио и да ту историју данас многи политичари покушавају да промене, "да нам је отму", али да, "зарад наших народа и деце, ми то нећемо дозволити".

Шеф руске дипломатије је подсетио да ће Русија и Србија у блиској будућности заједно обележавати велике јубилеје, па ће тако већ у октобру славити 75 година од ослобођења Београда од фашиста, а у мају наредне године 75. годишњицу од победе у Другом светском рату.

"Врло смо захвални председнику Александру Вучићу, који је потврдио да ће учествовати на тој манифестацији, а ја сам сигуран да ће нам та наша слога и приврженост правди помоћи да истрајемо у свему, а пре свега по питању проблема Косова, које раздире цео Балкан", истакао је руски министар.

Према његовим речима, проблем Косова је постао велика геополитичка игра са високим улозима, а највећи проблем је што се по том питању западне земље воде геополитичким циљевима, а не интересима људи који су вековима живели на тој земљи.

"Сигуран сам да ће правда победити и да ћемо ми увек бити заједно са српским народом у тој тешкој и принципијелној борби", додао је.

Иначе, Лавров јако ретко иде на опроштајне пријеме страних амбасадора, а последњи пут у Амбасади Србије је био 2006. године.

број коментара 13 Пошаљи коментар
(уторак, 10. сеп 2019, 15:35) - anonymous [нерегистровани]

Ko moze da kaze,

da dan danas Amerika nema pretenzija za teritorije Srbije,taj nevidi dobro.

(уторак, 10. сеп 2019, 14:21) - Crvena petokraka [нерегистровани]

Kosmet je Srbija.

Suverenitet nema alternativu. Ponosna Rusija je istrajna, neumoljiva i nepokolebljiva. Hvala od bratskog srca!

(уторак, 10. сеп 2019, 14:01) - PP [нерегистровани]

Opasno mislite !

Neki ovde tako opasno misle da bi se moglo poverovati da je i smišljeno.
Kao što bokser udari protivnika levicom a potom desnicom, tako i zapad napada iznutra pa izvana. Kome to nije jasno treba do ćuti.

(уторак, 10. сеп 2019, 14:00) - anonymous [нерегистровани]

@Na zalost

Русија је највећи пријатељ Србије, данас нам помаже више него ико и да није Русије, Срби би били проглашени геноцидним народом од стране западних "пријатеља". 1999. године нису могли да помогну ни себи, а камоли нама, са Косова су се повукли онда када им је бивши председник Борис Тадић предложио да Еулекс (ЕУ) преузме контролу над Косметом, тако да су Руси с наше стране били практично изгурани са Космета. Када се о неким стварима говори или критикује, важно је узети у обзир чињенице. Руси не могу бити већи Срби од Срба, али Срби треба да буду Срби, што често нису или су само декларативно.

(уторак, 10. сеп 2019, 13:55) - anonymous [нерегистровани]

Mi to znamo odavno!

Zasto su ameri stavili sapu na Kosovo a imali su nameru i na Srbiju.

(уторак, 10. сеп 2019, 13:37) - Ivan [нерегистровани]

Pametuju

Za ove koji pametuju da nije rusije bili bi osudjeni za genocid i mnogo Toga vise zapad bi Nas unistio da nema rusa

(уторак, 10. сеп 2019, 13:25) - anonymous [нерегистровани]

Na zalost

Istorija je pokazala da Rusi vise vole Srbe nego na zalost sto Srbi vole Ruse

(уторак, 10. сеп 2019, 13:13) - anonymous [нерегистровани]

Sve bratski?

Zašto su Rusi otišli sa Kosova 2003? Ko ih je proterao? Tada je Putin bio predsednik, a ne Jeljcin ili neko treći i deseti...
Šta nam to govori? To govori da Rusi više neće zbog Srba da ratuju sa svetom! Jednom su to uradili 1914. i završilo se građ. ratom i pobedom komunizma...
Da su hteli da pomognu, uradili bi to 1999 i 2003. Ovako, samo pričaju prazne priče i dokazuju da su nemoćni!

(уторак, 10. сеп 2019, 11:50) - anonymous [нерегистровани]

Sa kojom zemljom gaiti prijateljstvo

ako ne sa rusijom i kinom, ceo zapad gleda na srbiju kao na crnu ovcu bas zbog toga, najbolja formula: sa zapadom izbalansirano a sa ove dve bratske zemlje bratski.

(уторак, 10. сеп 2019, 11:17) - anonymous [нерегистровани]

Ne samo na Ukr, već i na Gruziju.

Napala pravoslavne zemlje, a ovamo se prodaje kao "zaštitnik pravoslavlja"?
Uostalom, na Kosovu su bili 2003...pa pobegli!
Nemojte, molim vas, da pričate bajke.