Дачић: Потребан заједнички одговор на безбедносне изазове

На Конференцији Организације за европску безбедност и сарадњу у Братислави шеф српске дипломатије Ивица Дачић изјавио је да актуелни безбедносни изазови не познају националне границе, те да је приоритет свих земаља да осмисле заједнички наступ како би се супротставиле феноменима који угрожавају мир, стабилност и напредак друштава.

"Реформа сектора безбедности је тема која све више добија на значају. Растући безбедносни изазови са којима се свакодневно суочавамо, а посебно они који су транс-националног карактера, захтевају свеобухватан одговор безбедносног сектора како на националном, тако и на регионалном и глобалном плану", поручио је Дачић на конференцији ОЕБС-a у Братислави.

Према његовим речима, јачање способности националних безбедносних сектора за ефикасно реаговање на изазове попут тероризма и насилног екстремизма, транс-националног организованог криминала, трговине људима и наркотицима, као и на изазове на плану сајбер безбедности, тражи посвећеност, упорност и решеност свих релевантних актера друштва.

"Предуслов за заједничке активности, које би допринеле изградњи мира и стабилности на регионалном и глобалном плану, је на првом месту стварање ефикасних и поузданих националних безбедносних сектора", подвукао је Дачић.

Уверен је да, каже, ОЕБС као регионална безбедносна организација и платформа за дијалог држава учесница и партнера за сарадњу, поседује огроман потенцијал да обезбеди инклузиван и холистички приступ процесу управљања и реформе сектора безбедности.

"Поред принципа и обавеза које су преузеле државе учеснице ОЕБС-а и који представљају квалитетан оквир за промоцију и спровођење концепта реформе сектора безбедности, Организација поседује и компаративну предност у виду мисија на терену, које пружају значајну подршку државама учесницама у многим сегментима реформи, попут реформе полиције и правосуђа, јачања капацитета за борбу против тероризма, борбу против корупције и управљање границама", навео је Дачић.

Додаје да активности мисија обухватају и помоћ државама у процесима креирања националних стратегија и политика, унапређења законодавних оквира, јачања контроле рада безбедносних структура, побољшања координације рада различитих органа, образовања и обуке кадрова и надгледања остварених резултата.

"Из дугогодишњег искуства у сарадњи са Мисијом ОЕБС-а у Србији, која траје готово две деценије, сматрам да мисије ОЕБС-а на терену треба да наставе да играју значајну улогу у обликовању дугорочно одрживог безбедносног сектора у државама учесницама кроз подршку институцијама у реформском процесу, водећи при томе рачуна о специфичним потребама сваке државе", рекао је Дачић.

У Србији, казао је он, управљање и реформа сектора безбедности представља важан сегмент свеобухватних реформских процеса у друштву.

"Ова реформа за циљ има успостављање и развој безбедносног система који омогућава мир, стабилност и просперитет наше државе и њених грађана и гарантује поштовање људских права и владавину права", навео је министар.

Подсетио је да је Србија један од оснивача и чланица ОЕБС-ове Групе пријатеља управљања и реформе сектора безбедности од њеног оснивања 2014. године.

Истакао је и да Србија придаје изузетан значај учешћу у мисијама и операцијама УН-а и ЕУ, у којима припадници Министарства одбране, Војске Србије и МУП-а добијају признања.

Каже и да напори Србије да повећа своје учешће у цивилним мисијама, као што је Специјална посматрачка мисија ОЕБС-а у Украјини, потврђује спремност наше земље да дели одговорност и терет у изградњи мира и стабилности свуда где је то потребно, поштујући међународно право и признате универзалне стандарде.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 29. мај 2024.
17° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије