Посланици о дуалном образовању

Скупштина Србије обједињено расправља о предложеним законима о дуалном образовању у високошколским установама и регулисаним професијама и признавању професионалних квалификација. Дуално на факултетима добро и за студенте и индустрију, рекао министар Шарчевић.

На дневном реду 16. ванредног заседања које је председница Скупштине Маја Гојковић сазвала по хитном поступку на предлог Владе Србије налази се и Предлог о изменама и допунама закона о заштити топографија полупроводничких производа.

Седница је почела образложењем министра Шарчевића, а посланици ће заједнички начелни претрес обавити на Предлога закона о дуалном моделу студија о високом образовању и Предлог закона о регулисаним професијама и признавању професионалних квалификација, а након тога заједнички начелни претрес за остале тачке дневног реда. 

Министар Шарчевић рекао је да студенти који се определе за учење кроз рад, могу да рачунају на помоћ компанија, кроз добар уговор и гарантовани посао. Предвиђено је да студенти добијају најмање 50 одсто просечне плате у компанији. Корист ће имати и високошколске установе и компаније, а циљ је, каже министар, развој привреде, која задржава младе стручњаке у земљи. 

Шарчевић је у Скупштини Србије, образлажући сет закона из области образовања, који посланици треба да усвоје, а међу којима је, како је навео, најважнији управо закон о дуалном моделу у високом образовању, казао да ће студенти који се одлуче за тај модел моћи да рачунају на добар уговор, гаранције и безбедност на раду, социјално и све друго што иде уз то.

"Компаније у Србији су већ гладне људи којима би дале шансу већ на почетку студија. Колико је дуално образовање добро за младе људе, добро је и за оне који у овом тренутку нису узели најтраженије струке, него су у домену струка које ми сматрамо перспективним", казао је Шарчевић.

Према његовим речима, дуалне студије већ сада су присутне у Европи у многим земљама, а као најбољи пример, Шарчевић је издвојио суседну Мађарска, где је доласком великих компанија потреба за инжењерима и другим струкама постала, каже, велика.

"Развој индустрије у Србији кроз креативне индустрије показује велики замах, годишње преко милијарду евра, а да бисмо задржали те младе људе у земљи - електроинжењере, машинске инжењере, грађевинске инжењере, авиоинжењере, економисте, банкаре и све друге, морамо да удемо у други вид образовања", навео је министар.

Како је навео, Влада Србије ради и пројекат којим ће кроз кредит обезбедити нову инфраструктуру на високом образовању у зони факултета где ће се обављати дуално образовање - ЕТФ и Природно-математички факултет у Београду, затим факултет у Нишу. . .

"Ово је за добробит младих људи и да је векторски правац оних грана развоја привреде који задржавају младе људе у земљи и добар је сигнал компанијама које имају развојне правце и истраживачке лабораторије у Србији, којих је све више", истакао је Шарчевић наводећи предности дуалног образовања.

Дуално образовање уведено пре две године 

Подсетио је да је дуално образовање у средњим школама уведено пре непуне две године и навео да се прве године за тај начин школовања определило 400 ђака, у другој 4. 500, а ове године 7. 400 ђака.

Како је рекао, по први пут образовање са регионалним коморама усклађује област и на одређен начин се бави људским ресурсима, казао је Шарчевић и истакао да је посебно значајно да је у средњом образовању упослен "можда и најквалитетнији део популације" кроз област индустрије.

Шарчевић је казао да су свих пет закона који су пред посланицима сродни и да имају за циљ да се области које су већ уређене законима усагласе са поглављима у приступним преговорима Србије са ЕУ, 7 и 3 у случају закона о квалификацијама, који је већ усвојен, а чијим се изменама долази до усклађивања законодавства Србије и ЕУ и који ће се примењивати тек када Србија постане члан ЕУ.

Изменама и допунама закона о патентима, о ауторским правима и сродним правима и о заштити топографија полупроводничких производа уводи се више реда међу онима који су корисници тих закона, казао је Шарчевић и додао да ће те измене допринети већој видљивости оних који се баве музиком и другим уметностима.

"Биће већег доприноса и за оне који се баве глумом, јер нови закон предвиђа да буду власници својих дела, односно свако њихово емитовање или реемитовање ће им обезбедити бољи материјални положај", казао је Шарчевић и додао да се изменама и допунама уређују и многи други домени заштите у области софтвера.

Посланици владајућих странака за закон о дуалном образовању

Закон о дуалном моделу студија подржаће народни посланици владајућих странака уз образложење да ће то допринети и практичном усвајању знања код студената, што ће им омогућити да касније лакше пронађу посао, док Српска радикална странка предлог закона неће подржати.

Посланица Српске радикалне странке Вјерица Радета казала је да је предлог закона пример послушности српске власти за све што као сугестију добију од ЕУ.

"Овај закон и да је најбољи на свету, какве ми користи имамо од њега када се неће примењивати док Србија не уђе у ЕУ?", упитала је Радета наводећи да Србија никада неће постати чланица Уније.

Представница посланичке групе Савеза војвођанских Мађара Елвира Ковач казала је да ће у дану за гласање та група подржати предложене законе и додала да се предлозима фокус ставља на само знање.

Навела је да предлози тих закона постављају развој целог друштва на два ступа, односно на економију знања и на економију базирану на знању, на употреби знања и вештина.

Ђорђе Комленски из Покрета социјалиста каже да дуално образовање не умањује простор за образовање на виоским студијама, већ напротив пружа могућност студентима да своје знање на практичан начин примене и да им користи у животу, како њима, тако и компанијама у којима раде.

Предедник посланичке групе Странке модерне Србије Александар Стевановић наводи да се Србија већ годинама суочава са проблемом високообразовних људи који су на тржишту рада, а имају мањак одрживих вештина и тешко се запошљавају.

Посланица Јединствене Србије Марија Јевђић сматра да се предложеним законом унапређује квалитет практичне наставе, што ће омогућити да младим људима да поред стицања теоријског знања на факултетима, учењем кроз рад у реалном сектору стекну одређене вештине и знања која ће омогућити лакше запослење.

Посланик Муамер Бачевац истиче да је дуално образовање пут који ће омогућити младим људима да остану у својој земљи и дати им шансу да добро зарађују и буду вредновани у својој земљи. 

Посланик Социјалистичке партије Србије Жарко Обрадовић рекао је да ће та странка гласати за предложени закон наглашавајући да он представља наставка реформи у образовању, те да доприноси приближавању образовног система потребама тржишту рада. 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво