Брнабићева у Луксембургу: Мир и стабилност треба да долазе са Западног Балкана

Премијерка Србије Ана Брнабић је у дводневној посети Луксембургу. Осим састанака са премијером те земље и другим високим званичницима, обишла је Стартап центар и Српски културни центар. У Луксембургу је потврђена подршка евроинтеграцијама Србије и најављена сарадња у бројним областима.

Ана Брнабић је током обраћања на конференцији замолила премијера лично и Луксембург да наставе политику подржавања проширења ЕУ.

"Влада Србије ради по тој агенди и желим да захвалим на подршци до сада, јер је Луксембург једна од земља која нам је пружала најснажнију подршку. Та земља поштује настојања Европске уније да се не ради о пријему земаља само ради проширења граница Уније", рекла је председница Владе.

Западни Балкан је окружен чланицама Уније и зато је, каже, важно да се поштује агенда Уније јер дугорочни мир и стабилност треба да долазе са Западног Балкана.

"Наставићемо са реформама, морамо да ојачамо нашу економију и да наша администарција ради боље", рекла је Брнабићева.

Гзавије Бетел је на конференцији за штампу поручио да је Луксембург дугорочни партнер Србији у настојању да постане чланица ЕУ, истакавши да подржава напоре Србије на европском путу.

Истакао је да Србија треба да настави са реформама у правосуђу, владавини права и слободи медија.

"И ми и ви треба да урадимо наше домаће задатке, баш као што смо рекли раније. Ваша земља, као и читав Западни Балкан, има кључну улогу у одржању стабилности и мира у Европи. Мир не може да се схвати као нешто што се подразумева и зато је споразум Србије и Косова важан за ваше грађане и за очување мира. Зато је важно да се дође до компромиса", истакао је премијер Луксембурга.

Бетел је претходно српској премијерки уприличио свечани дочек са војним почастима.

Уследили су састанци, на којима су теме билатерални односи, као и европске интеграције и однос између Европске уније и Западног Балкана.

Такође, премијери су разговарали о конкретним областима сарадње, започетим током посете луксембуршког премијера Београду.

Премијерка је током посете присуствовала семинару који организују Стартап центар Привредне коморе Луксембурга, а дигитализација и размена искуства у области ИКТ-а спадају у теме у фокусу.

На маргинама семинара потписан је Меморандум о разумевању између Привредне коморе Луксембурга и Привредне коморе Србије.

Премијерка се састала са великим војводом Анријем и председником Парламента Фернандом Етшеном.

Она је обишла Српски културни центар, место које негује српску културу и традицију и окупља Србе у тој земљи. 

Премијерка Брнабић ће, такође, присуствовати свечаној церемонији поводом 75 година од ослобођења Луксембурга у Другом светском рату.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи