Вучић са Орбаном у Будимпешти

Председник Србије Александар Вучић састао се у Будимпешти са мађарским премијером Виктором Орбаном. Вучић ће присуствовати свечаној вечери коју за њега, као и за премијере Чешке и Словачке, Андреја Бабиша и Петра Пелегринија, приређује Орбан.

"Пријатељски састанак!", написао је Александар Вучић на свом Инстаграм налогу "БудућностСрбијеав" уз фотографије са Виктором Орбаном.

Уочи сусрета, Вучић је изјавио да Орбана сматра за искреног пријатеља Србије и да ће са њим разговарати о томе како да се додатно поспеше билатерални односи, за које каже да су већ достигли ниво најбољих у историји две земље.

Са Орбаном ће разговарати и о економској сарадњи, европском путу Србије, али и Косову.

Вучић је казао је да ће замолити Мађарску да помогне Србији по питању Косова, додајући да је Орбан човек од речи.

Након њиховог билатералног сусрета, Вучић је присуствовао свечаној вечери коју је за њега, као и премијере Чешке и Словачке, Андреја Бабиша и Петра Пелегринија, приредио Орбан.

Председник Србије ће у четвртак учествовати на Трећем демографском самиту у Будимпешти, где ће се обратити учесницима конференције.

Како зауставити негативне демографске трендове, подстаћи раст наталитета и зауставити одлазак младог радно способног становништва из Мађарске, Србије и других европских земаља - о томе се расправља на демографском самиту.

Домаћин скупа, мађарски премијер већ је почетком године најавио низ мера којима треба да се подстакне наталитет у земљи између осталог предвидео је 4,8 одсто бруто домаћег производа годишње за подршку породици с обзиром на то да из Мађарске годишње одлази 32.000 људи а рађа се мање од просека ЕУ.  

Такође његова влада одредила је кредите од 30.000 евра за жене које се удају до 40 године, када добију друго дете отписује им се трећина кредита, а након трећег детета дуг се отписује у целости.

Жене са четворо и више деце ослобођене су плаћања пореза доживотно, док се породицама са двоје и више деце дају субвенције за куповину станова кућа и аутомобила.

Такође, биће речи о будућем саставу становништва на старом континенту и о томе да ли ће бити очуван хришћански идентитет зато су на конференцији позвани и представници католичке евангелистичке цркве и јеврејске заједнице у Мађарској.

Слични проблеми муче и Србију, годишње нестане општина величине Савског венца или Бечеја. 

Орбан је такође изазвао бурне реакције својом изјавом да жели мађарску децу и да се Европа налази на историјској раскрсници. 

Према програму конференције, између осталих, на скупу ће говорити председник владе Чешке Андреј Бабиш, премијер Словачке Петер Пелегрини, заменица премијера Бугарске Маријана Николова, бивси премијер Аустралије Тони Ебот, а поздравиће их Орбан.

Председник Вучић обићи и Српско забавиште, основну школу, гимназију и колегијум "Никола Тесла", где ће разговарати са ученицима.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво