Усвојени споразуми о укидању виза за неколико земаља

Скупштина Србије усвојила је споразуме о укидању виза за дипломатске, званичне и службене пасоше Парагвају, Мјанмару и Доминиканској Републици. Такође је усвојен и споразум о укидању свих виза Суринаму.

Министар спољних послова Ивица Дачић, током расправе у парламенту, одбацио је критике које се могу чути да Србија укидањем виза подмићује земље како би повукле признање Косова и запитао какво је то признање, ако ће га нека држава повући због укидања виза.

Он је навео да држављани Србије без визе могу да бораве у 71 држави, наводећи да је српски пасош на глобалном нивоу 28. на свету.

Дачић је појаснио и да се тај број односи пре свега на то у колико земаља може да се иде без виза.

Како је рекао, безвизни режим постоји са свим земаљама ЕУ, осим Велике Британије и Ирске, као и с Русијом, Кином, Бразилом, Украјином и другим земљама.

Албанци који узимају пасоше Србије у нашим амбасадама и конзулатима широм света показатељ су да су они грађани Србије, изјавио је Дачић.

Дачић је додао да ти Албанци једини од свих грађана Косова имају могућност да као власници пасоша Србије путују без виза у 71 земљу. 

број коментара 0 Пошаљи коментар