На дневном реду парламента визе, а главна тема КиМ

Расправа о потврђивању више споразума о укидању виза за носиоце пасоша Суринама, Парагваја, Доминиканске Републике и Мјанмара која се водила да у Скупшитни Србије махом се претоворила о причу о Косову и Метохији и то ко је заслужан за резултате да се смањи број земља које су повукле признање неезависности, али и да се промени политика САД према питању Косова.

На седници су посланици СНС Душица Стојковић и посланик Социјалдемоктаске партије Србије Владимир Маринковић, који је и потпредседник скупштине, позвали Србе са КиМ, али и оне расељене да 6. октобра на изборе изађу јединствено и гласају за Српску листу како би наставили "изградњу боље извесније будућности за све" у покрајини.

Маринковић је говорио и о томе да Србија успела да се избори да 15 земаља повуче признање независности Косова, и томе да би "сви заједно, људи из парламента, и Министарства спољних послова треабло да раде на промовисању истине о КиМ, на јачању и агресивнијој пропаганди ка америчком народу, Конгресу, Стејт департменту", јер смо 90- их година, како додаје, изгубили пропагандни рат.

Додао је да је Вучић допринео томе да најмоћнија сила на свету уважава наше националне интересе на КиМ и жели да нас саслуша.

"Сада када се ситуација променила, од доласка Трампове администарације ствар није завршена", рекао је Маркиновић и додао да би парламент требало да позове нашу бројну дијаспору, ма где живее, да подржи све који подржавају легитимне интересе Србије.

Стојковић је у наставку седнице хвалила рад председника Србије али је замерила коалиционом партнеру, лидеру ЈС Драгану Марковићу, што је заслуге за пораст угледа Србије у свету и повлачење признања приписао само министру спољних послова Ивици Дачићу.

"То што је 15 држава повукло одлуку о признавању независности КиМ је пре свега заслуга једног човека. Не слажем се са Марковићем, који је рекао да је искључиво заслуга Дачића. То је заслуга једног човека, председника Србије Александра Вучића који је повратио међународни углед и кредибилитет наше земље", рекла је Стојковићева. 

Марковић јој је одговорио да га од "силног увежбавања говора" није чула и да је Вучића поменуо више пута и рекао да председник има највећу заслугу а да му у томе помаже Ивица Дачић.

"Да сте слушали сигурно бисте чули да сам најмање шест пута споменуо Вучића. Али исто тако не може нико да ми одузме право да споменем Дачића који ради у тандему са председником Србије", рекао је лидер ЈС. 

На седници је оцењено да је то што је Дачић учинио много теже од онога што је требало да уради претходна власт да би спрецила бројне земље да признају независност Косова.

Током расправе о укидању виза за дипломатске, званичне и службене пасоше Парагвају, Мјанмару и Доминиканској Републици, као и укидању свих виза Суринаму, Дачић је одбацио критике да Србија укидањем виза "подмићује" земље како би повукле признање Косова и запитао какво је то признање ако ће га нека држава повући због укидања виза.

Дачић је навео да држављани Србије без визе могу да бораве у 71 држави, наводећи да је српски пасос на глобалном нивоу 28. на свету.

Како је рекао, безвизни режим постоји са свим земаљама ЕУ осим Велике Британије и Ирске, али и са Русијом, Кином, Бразилом, Украјином и другим земљама.

Одлуку о признавању независности Косова до данас је повукло 15 земаља, а једна од њих је Суринам.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво