Шта доноси нови специјални изасланик Америке за Западни Балкан

Јачи дипломатски напори Сједињених Америчких Држава у подршци миру, стабилности и напретку у региону и интеграцији држава западног Балкана у западне институције - то најављују из Стејт департмента, а за све то ће бити задужен Метју Палмер. Нови, специјални представник за Балкан, државама региона одавно је познат и своје име већ је уписао у неке догађаје на Балкану у протеклим деценијама. Његово именовање наставак је све активније улоге Америке у разрешењу косметског питања.

Метју Палмер важи за каријерног дипломату који добро познаје ситуацију у региону. Још деведесетих година радио је у Београду. И након одласка пратио је Србију и Црну Гору, а био је присутан и у Рамбујеу.

После ангажовања у Југоисточној Азији, враћа се у српску престоницу на место саветника амбасадора САД.

Детаље из Палмерове биографије, да прича српски и да је ожењен Београђанком, српски шеф дипломатије Ивица Дачић не тумачи као српску предност јер ће, како каже, морати да се доказује да није пристрасан.

Овдашњој јавности није неубичајено да Сједињене Државе делегирају свог представника за Балкан. Отуда и не чуди што у Палмеру многи виде Ричарда Холбрука.

"Премда је разлика у личностима Палмера и Холбрука доста значајна, Холбрук је био тај чија је професионална амбиција до које није достигао да постане државни секретар, закитио се Дејтонским споразумом. Палмер је чини ми се доста стрпљив човек, чини ми се да разуме проблем", каже новинар Милан Мишић који је годинама извештавао из Вашингтона.

Месецима се спекулише о заинтересованости Вашингтона да реши проблем у преговорима Београда и Приштине. Нови представник интригира. Америчка политика никада није статична - кратко одговара на питање да ли се она мења.

"Ово је потврда свега онога што сам говорио и раније, да је америчка администрација променила свој став. Није променила став о незавиности Косова, него је променила став о томе да то питање није решено и да оно треба да се решава. Што би именовала специјалног представника да је та ствар решена", рекао је Дачић.

Слободан Зечевић, научни саветник са Института за европске студије каже да је вероватно процена да ЕУ нема довољно ауторитета, да је нејединствена по том питању и да Метју Палмер  својим ауторитетом може да допринесе решавању проблема на Блакану. 

Стејт департмент дефинише Палмеров мандат специјалног изасланика кроз два елемента – да допринесе миру и стабилности на западном Балкану и поспеши улазак земља региона у евроатлантске институције.

"Акценат је на атланским институцијама, ми у овом моменту имамо највећу могућу сарадњу са Натоом за једну државу нечланицу. О томе не говоримо много, у први план истичемо сарадњу са Русијом, чини ми се да сада Нато који није био на столу полако долази на сто", каже Мишић. 

Већ у понедељак Палмер ће у новој функцији учествовати у раду Стратешког форума на Бледу. Након тога представљаће САД на састанцима Квинте у Бриселу и посетити Подгорицу.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво