Весељи, Курти, Љимај – јуриш на канцеларију премијера

Иако ванредни парламентарни избори на КиМ још нису расписани, за сада су позната три кандидата за премијерску функцију. Кандидатуре су претходних дана најавили председник Демократске партије Кадри Весељи и Аљбин Курти испред Самоопредељења и ДСК-а. Предизборну коалицију склопиле су и Социјалдемократска иницијатива и Алијанса за будућност Косова, чији ће кандидат за премијера бити Фатмир Љимај.

Беџет Пацоли и Фатмир Љимај потписали су предизборну коалицију с којом ће ићи на превремене изборе, преноси РТК на српском језику.

Лидери тих странака су казали да су одлучили да сарађују у будућности, као што су имали истинску сарадњу у прошлости.

Кандидат за новог премијера испред те коалиције биће лидер Социјалдемократске иницијативе, Фатмир Љимај.

"Данас су две политичке партије створиле још један стуб и очекује се да се придруже и друге партије. Верујем да предизборна коалиција даје једну нову могућност. А ја вас обавештавам да ћу бити кандидат ове коалиције за премијера", рекао је Љимај.

Беџет Пацоли је рекао да су АКР и НИСМА одлучили у четвртак увече да формирају коалицију.

"Ја бих је назвао златним стубом или трећим центром који ће бити кључан и важан у формирању будуће владе", казао је Пацоли.

Председник Демократске странке Кадри Весељи, одмах по распустању косовске скупштине је изјавио да су избори неизбежни и најавио кандидатуру за премијера.

"Срећан сам што су све парламентарне групе поштовале ову иницијативу. Ја ћу бити кандидат за косовског премијера", рекао је Весељи.

Председник Самоопредељења, Аљбин Kурти је по распуштању парламента навео да има пуно тога да се уради. 

"Немамо потребе за велике одлуке попут случаја разграничења у замену за либерализацију виза до које није дошло, али уз велики рад, биће храбрих тужилаца, квалитетног образовања, здравства", истакао је Курти. 

Великом већином посланици косовског парламента гласали су за распуштање актуелног сазива скупштине, чиме је отворен пут за расписивање ванредних избора.

Могући датуми су 22. или 29. септембар, и највероватнији 6. октобар. Српска листа је бојкотовала скупштинско заседање. 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
27° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи