Статут Војводине ускоро у Скупштини

Бојан Пајтић очекује да ће Скупштина Србије потврдити Статут Војводине и закон о преносу надлежности са републике на покрајину у првом кварталу 2009. године. Покрајина ће одмах добити 50 одсто износа који исплати Гаспром, најављује Пајтић

Председник Извршног већа Војводине Бојан Пајтић изјавио је да ће Скупштина Србије потврдити нови Статут Војводине у првом кварталу 2009. године.

Пајтић је за новогодишњи број новосадског "Дневника" рекао да ће државни парламент заједно са потврђивањем статута усвојити и закон о преносу надлежности са републике на покрајину.

"Статут и закон о надлежностима морају бити усвојени на истој седници Скупштине Србије, како би нови статут могао да се спроводи, и ја очекујем да ће се то десити ускоро, с обзиром на то да је усвојен републички буџет", казао је Пајтић.

Додао је да постоји потреба да се изврше "још нека техничка и терминолошка усаглашавања" између статута и пратећег закона.

Предсеник Извршног већа наводи да је покрајина своје уставне обавезе испунила и донела статут на време, за разлику од републичке скупштине, која није потврдила статут до краја 2008. године и која није успела да донесе низ закона који су такође морали бити усвојени до краја године.

Пајтић је рекао да ће процес преношења надлежности на покрајину бити праћен и обезбеђивањем адекватних средстава за војвођански буџет, у складу са ранијим договором између њега и премијера Србије Мирка Цветковића.

Пајтић и Цветковић су се у децембру договорили да 90 одсто средстава добијених продајом Нафтне индустрије Србије припадне Војводини.

Буџетом Србије предвиђено је да 50 одсто износа који исплати Гаспром покрајина добије одмах након завршеног поступка приватизације НИС-а, а преосталих 40 одсто након преноса надлежности, односно након што буду усвојени нови статут и пратећи закон.

Скупштина Србије прихватила је и амандман коалиције Демократска странка Србије-Нова Србије, који предвиђа да, ако се после преноса надлежности утврди да су средства намењена Војводини већа од уставом загарантованих седам одсто од републичког буџета, она буду
распоређена неразвијеним градовима и општинама у Србији.

Пајтић је објаснио да је тај амандман "народњака" усвојен како они не би опструисали усвајање буџета.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво