Статут Војводине ускоро у Скупштини

Бојан Пајтић очекује да ће Скупштина Србије потврдити Статут Војводине и закон о преносу надлежности са републике на покрајину у првом кварталу 2009. године. Покрајина ће одмах добити 50 одсто износа који исплати Гаспром, најављује Пајтић

Председник Извршног већа Војводине Бојан Пајтић изјавио је да ће Скупштина Србије потврдити нови Статут Војводине у првом кварталу 2009. године.

Пајтић је за новогодишњи број новосадског "Дневника" рекао да ће државни парламент заједно са потврђивањем статута усвојити и закон о преносу надлежности са републике на покрајину.

"Статут и закон о надлежностима морају бити усвојени на истој седници Скупштине Србије, како би нови статут могао да се спроводи, и ја очекујем да ће се то десити ускоро, с обзиром на то да је усвојен републички буџет", казао је Пајтић.

Додао је да постоји потреба да се изврше "још нека техничка и терминолошка усаглашавања" између статута и пратећег закона.

Предсеник Извршног већа наводи да је покрајина своје уставне обавезе испунила и донела статут на време, за разлику од републичке скупштине, која није потврдила статут до краја 2008. године и која није успела да донесе низ закона који су такође морали бити усвојени до краја године.

Пајтић је рекао да ће процес преношења надлежности на покрајину бити праћен и обезбеђивањем адекватних средстава за војвођански буџет, у складу са ранијим договором између њега и премијера Србије Мирка Цветковића.

Пајтић и Цветковић су се у децембру договорили да 90 одсто средстава добијених продајом Нафтне индустрије Србије припадне Војводини.

Буџетом Србије предвиђено је да 50 одсто износа који исплати Гаспром покрајина добије одмах након завршеног поступка приватизације НИС-а, а преосталих 40 одсто након преноса надлежности, односно након што буду усвојени нови статут и пратећи закон.

Скупштина Србије прихватила је и амандман коалиције Демократска странка Србије-Нова Србије, који предвиђа да, ако се после преноса надлежности утврди да су средства намењена Војводини већа од уставом загарантованих седам одсто од републичког буџета, она буду
распоређена неразвијеним градовима и општинама у Србији.

Пајтић је објаснио да је тај амандман "народњака" усвојен како они не би опструисали усвајање буџета.

број коментара 5 пошаљи коментар
(петак, 09. јан 2009, 08:47)
anonymous [нерегистровани]

Vojvodina

Ja kao Vojvodanin mogu samo podrzat to sto govori Bojan Pajtic da drzava srbija prenese oblasti na Vojvodinu,to bi bilo pametno resenje.Isto tako smatram da Vojvodina u vaznim politickim pitanjima treba da resi u referendumu kao i u Svicarskoj.

(петак, 02. јан 2009, 08:42)
anonymous [нерегистровани]

Novo razbijane Srbije .

Dali se secate kada je pitanje mandatara bilo izmedju Pajkica i Cvetkovica , Tadic je izjavio da se odlucio za Cvetkovica a da citiram" Pajkic mtreba da sredi (resava) Vojvodinu" nadam se da DS i Tadic nisu tada mislili na ovo sto se dogadja sada, ili sam u zabludi.

(четвртак, 01. јан 2009, 19:09)
Sheriff [нерегистровани]

Vojvodina

Ako se ovako nastavi, Evropa ce dobiti jos jednu malu liliputansku drzavicu. Sramota! Sve bi se nekako i moglo prihvatiti da nema ocitih znakova separatizma. Zar je zaista potrebno da se Izvrsno vece preimenuje u Vladu Vojvodine? Da li zaista postoji potreba za VANU, kada SANU postoji i u Vojvodini. Videcete, za pedeset godina 65 % gradjana Vojvodine ce se po nacionalnosti izrazavati kao Vojvodjani. Onaj ko ne zna svoju istoriju, ona ce mu se neizbezno ponoviti. Nama se ovo vec desilo u proslosti, zna se gde i kako.

(четвртак, 01. јан 2009, 10:40)
Vojvodjan [нерегистровани]

Sramota za Vojvodinu

Krajnje nipodastavanje Vojvodine, cak i od njenih izabranih predstavnika, tj pajtica. nerazvijenih delova imamo i mi, prosecna plata u Vojvodini je sada tek za 1000 din veca od prosecne plate u srbiji bez beograda. nek beograd i dss finansiraju nerazvijene opstine u srbiji

(четвртак, 01. јан 2009, 07:54)
anonymous [нерегистровани]

Novo razbijane Srbije .

Nadam se da skupstina Srbije nece prihvatiti ovo "novo kukavicije jaje " potureno Srpskom narodu . Srbi krajnje nam je vreme da se opametimo .