Предизборна математика у Приштини

Косовски председник Хашим Тачи каже да ће ускоро саопштити датум ванредних избора. Великом већином посланици косовског парламента гласали су за распуштање актуелног сазива скупштине, чиме је отворен пут за расписивање ванредних избора. Могући датуми су 22. или 29. септембар, и највероватнији 6. октобар. Српска листа је бојкотовала скупштинско заседање.

Шести сазив косовске скупштине је распуштен. Пошто је усвојена одлука о распуштању, следе ванредни избори.

Одлука о ванредним изборима донета је готово једногласно. А након ње, лидери албанских странака представили су се као кандидати за будућег премијера.

"Изјавио сам да су избори неизбежни. Срећан сам што су све парламентарне групе поштовале ову иницијативу. Ја ћу бити кандидат за косовског премијера", рекао је Kадри Весељи, председник Демократске партије.

Аљбин Kурти наводи да има пуно тога да се уради.

"Немамо потребе за велике одлуке попут случаја разграничења у замену за либерализацију виза до које није дошло, али уз велики рад, биће храбрих тужилаца, квалитетног образовања, здравства ... Имамо пуно тога да урадимо", оцењује Kурти.

Амерички амбасадор у Приштини Филип Kоснет каже да је скупштина предузела важан корак у стварању нове владе и кампањи у којој кандидати излазе са новим идејама у разговорима са Београдом, владавином закона и економским развојем који обезбеђује да Kосово не губи више времена за изградњу темеља за будућност.

Нови сазив владе и скупштине чекају дијалог са Београдом и услов међународне заједнице Приштини да укине таксу на српску робу.

"Дијалог је једна од најважнијих тема, о којој ће се разговарати након избора. У преговорима смо са немачком делегацијом која долази прве недеље септембра како би закључила ову фазу либерализације", наводи Рамуш Харадинај, председник Алијансе за будућност.

Пред ванредне изборе кренуло се са предизборним коалицијама. Алијанса за будућност Kосова и Социјалдемократска партија су већ склопиле савез. Очекује се да им приђу странке Фатмира Љимаја и Беџета Пацолија. Помиње се и коалиција Демократског савеза Kосова и покрета Самоопредељење.

Ако би се ово груписање остварило, владајућа Демократска партија би остала усамљена и питање је какав би резултат забележила. Неке процене показују да би пала на четврто место.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво