Дачић: Приштини није место у Хелсинкију

Министар спољних послова Ивица Дачић сматра да шефица ЕУ дипломатије Федерика Могерини, позивом Приштини да учествује на скупу у Хелсинкију на који су позване земље кандидати за чланство у ЕУ, покушава да направи председан који би Београд морао да прихвати, а што се, како је додао, свакако неће десити. Дачић каже да ће име још једне храбре земље која је повукла одлуку о поризнању независности Косова саопштити по повратку Вучића из Њујорка.

Федерика Могерини је први пут, на крају свог мандата, променила праксу и позвала Приштину на тај састанак, подсетио је Дачић у изјави за Танјуг и додао да је због Приштине променила формат одржавања скупа и рекла да је позвала на њега и "партнере".

У формалном смислу то неће нарушити наш принципијелни став, јер ће бити примењен Гимних формат - и истакнуто само име и презиме учесника без државних обележја. Али, суштински гледано то је било поптуно непотребно јер има много састанака на којима Косово учествује и не треба да буде на месту до кога развојем није стигло", рекао је Дачић.

Према његовим речима, тај састанак у Хелсинкију и поред учешћа Приштине неће бити прилика да се разговара о наставку ђиалога Београда и Приштине.

"Неће се тамо разговарати о дијалогу јер је то састанак који се дешава једном у шет месеци када председавајући ЕУ организује састанак министара спољних послова који води високи представник у овом случају Федерика Могерини", рекао је Дачић и додао да управо високи представник шаље позив и додатним учесицима.

"Због чега би Косово било награђено када нису испоштовали ни берлинске закључке, ни бриселски споразуме, ни многе друге договоре, а увели су и таксе чиме су дирекно убили дијалог", упитао је Дачић и подсетио да је и Шпанија због тог позива протестовала.

Београд ће ићи на стастанак, не зато што мислимо да Косово треба да учествује већ да би, ако су променили формат и ако ће се коростити Гимних формула, оставили до зњања да Београд не гледа са одобравањем на такав потез, рекао је Дачић.

Дачић сматра да је Могерини позвала Пришитну да не би рекли да ништа није урадила за њих.

"И ето, позвала их је. До сада их је позивала на ручак, а сада на формални састанак али променивши назив да нису кандидати већ партнери", рекао је Дачић уз оцену да су то све игре.

То су ипак игре које не доносе никакву корист, само доносе политичку штету, рекао је шеф српске дипломатије.

"Име храбре земље која је повукла признање по повратку Вучића"

Министар Дачић изјавио је да ће име још једне храбре земље која је повукла одлуку о поризнању независности Косова саопштити по повратку преседника Србије Александра Вучића из Њујорка.

Дачић је рекао да су без обзира што као народ нисмо задовољни снагом земаља које повлаче одлуку о независности Косова те одлуке за Србију веома важне.

"Потцењујемо оне који доносе такве одлуке, а за то је потребна велика храброст јер иза Приштине стоје велике силе које лобирају за интересе Косова", рекао је Дачић.

"Тачно је да је 15 земља повукла и суспедновала признање Косова. Та одлука није од јуче, они су ноту насловили на Видовдан што носи неку поруку и још нисам открио о коме је реч и нећу док се председник не врати", рекао је Дачић упитан која је то 15 земља јер се помиње Того, док је он лично казао да је Сомалија на путу да испита своју одлуку због Сомалиленда.

Дачић је подсетио да са Вучићем има договор да не објављује име државе, још одоног дана када је Квинта издала саопштење у коме позива Београд да одустане од лобирања за своје интересе.

Одлуку смо донели да не испада да се инатимо и свађамо, рекао је Дачић и додао да Београд наставља да ради на очувању сопствених интереса.

Како каже ситуација по питању повлачења признања потпуно је јасна.

"Процес није готов и то је оно што највише боли и што је натерало велике силе да преиспитају позиције око независности Косова", рекао је Дачић. 

Захваљујући дипломатским атквиностима Србије и министра Дачића до сада су одлуку о признавању независности повукле Унија Комора, Комонвелт Доминика, Суринам, Либерија, Сао Томе и Принципе, Гвинеја Бисао, Бурунди, Папуа Нова Гвинеја, Лесото, Гренада, Мадагаскар, Соломонска Острва, Палау, Централно Афричка Република. 

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво