За девет месеци такси скоро 300 милиона евра мање робе

Министар трговине, туризма и телекомуникација Расим Љајић изјавио је да је у периоду од 21. новембра до 21. августа, односно за девет месеци трајања такси Приштине, из централне Србије за 298 милиона евра мање робе пласирано на КиМ него у истом периоду претходне године.

Љајић је изјави Танјугу прецизирао да се на дневном нивоу мање робе испоручи за 1,087 милион евра него пре увођења такси.

"То је директна штета, а индиректна ће бити већа и мериће се, пре свега, у губитку тог тржишта за наше привреднике из најмање два разлога. Први је тај што ће привредници из земаља окружења заменити наше производе, а други разлог је негативна кампања у косовским медијима против производа из Србије", рекао је Љајић.

У складу са тим, Љајић је поручио да ће бити потребно много времена за нормализацију трговинских односа чак и ако се таксе укину.

Очекује да би у најбољем случају таксе могле бити укинуте након формирања нове владе у Приштини, јер ће се ова мера косовских власти обилато користити у предизборној кампањи.

"У недостатку стварних економских резултата, питање увођења такси ће се наметнути као једино 'достигнуће' како би се дошло до политичких поена и гласова", оценио је Љајић.

број коментара 5 Пошаљи коментар
(четвртак, 22. авг 2019, 19:32) - Воронцов [нерегистровани]

Ако се иста роба прода другим купцима

Онда никаква штета не постоји. Треба бити веома наиван и поверовати у такве приче о неизбежној штети од такси?Ко све у свету није увео разне дискриминаторске намете, па свако настоји да се снађе и да дискриминаторске мере нанесу што мању штету.

(четвртак, 22. авг 2019, 12:54) - anonymous [нерегистровани]

Ljajic

Ljajic rece sto i svi u ovom drustvu , ali nerece bas nijednu krivicu ili gresku Srpske politike prema Kosovu, sve po starom…..

(четвртак, 22. авг 2019, 12:42) - anonymous [нерегистровани]

KUKANJE

Sta stalno kukate takse pa takse.Okreci se dalje i trazite nova trzista,ovako ispada da ce Srbija zbog toga ropasti,sto bi oni to i voleli.Samo im dajete dusevnu hranu kuknjavom.Ja da se pitam i netreba da vam ukinu takse.

(четвртак, 22. авг 2019, 12:40) - anonymous [нерегистровани]

Resenje

Manje uvoziti robu sa Zapada i eto vam kompenzacija za takse na KiM. Kupujmo domace !

(четвртак, 22. авг 2019, 12:29) - anonymous [нерегистровани]

pa cekajte jos

mogli ste odmah kontramere uvesti ali bolje se praviti bl .....