Вучић: Да Албанци добију све а Србија ништа? Мој потпис неће добити

Председник Србије Александар Вучић рекао је да није дошао на разговоре у САД да би мењао давно донесену одлуку САД о независности Косова. Истакао је да са Приштином може да разговара о свему ако је реч о компромису.

Александар Вучић је, у интервјуу за Глас Америке, говорећи о разговору са америчким државним секретаром Мајком Помпеом, рекао да је добио одговор да се Америка залаже за укидање такси.

"Јер то је не само противправна мера, већ је супротна међународном јавном праву, цивилизацијским нормама и ономе на чему Америка почива, а то је слободно тржиште, слободан проток робе, капитала, услуга, онога на чему почива модеран свет. Да ли Америка може да изврши снажнији притисак – уверен сам да може. Да ли ће то бити случај – мислим да сад сви чекају расписивање избора у Приштини и окончање избора", рекао је Вучић.

Осврнуо се и на предстојеће изборе на Косову и Метохији наводећи да је тешко предвидети њихов коначан исход и како ће се ствари кретати током кампање.

"И да се онда изврши притисак да би се кренуло у разговоре. Рачунајте, ако су 6. октобра тамо избори, највероватније, у децембру се формира та влада у Приштини, и онда би требало очекивати снажнији притисак за отпочињање суштинског дијалога између Београда и Приштине", рекао је председник.

"Морамо да разумемо став САД" 

Истакао је да Београд мора да се бори али и да разуме какав је став Америке.

"Јер ја не могу да прихватим оно што читам у нашим медијима, неретко у медијима за које кажу да подржавају политику владе, а о другима да не говорим – критикују све што им падне на памет без икаквог промишљања и озбиљнијег приступа, а то је да је Трамп променио политику, само да остане овако све ће бити другачије. Људи, они су признали независност Косова, то је њихова политика, неће се променити. Оно што ми тражимо то је да се боримо за своје интересе, да извучемо највише што можемо за наш народ на КиМ и највише што можемо за Србију. То је нешто што људи треба да разумеју", истакао је Вучић.

Поручује да не жели да изиграва националног хероја и да каже да је све промењено.

"Људи, наша ситауција је тешка, неће бити лакша у наредном периоду, напротив, али смо се борили до сада, показали да земљу можемо да гурамо драматично напред и у економском и политчком смислу. Оно што мислим да је добра последица свих разговора које сам имао у САД, а можда ћу опет доћи за месец дана па ћу имати још разговора са свим светским државницима, јесте да су хтели да нас чују. Да су хтели да саслушају шта Србија има да каже, шта је то што не можемо, а шта желимо да радимо, каква је будућност Балкана, како ми видимо напредак српске економије, зашто је он важан да нам не би одлазили, да нам не би сви отишли у Америку, Немачку, Швајцарску, Аустрију итд", додао је.

На питање да ли ће он бити тај политичар који ће признати Косово, рекао је да је на то питање одговорио више пута.

"Можемо да разговарамо о свему само ако је реч о компромису. А о томе да Албанци добију све, а Србија да не добије ништа – мој потпис нећете добити никада. Ни моју подршку за то нећете имати. У овом тренутку сам председник Србије, можда пронађете неког другог ко ће желети да без икаквог компромиса, следећи само ултиматуме, да то прихвати", поручио је председник Србије.

О платама, опозицији, медијима

Говорећи о повећању плата у Србији, председник је рекао да ће 15 одсто бити повећање за медицинске сестре, али да оне опет одлазе.

"Одлазе зато што добијају, зато што се сви туку за њих, добијају веће плате, јер је њихова основа била ужасно мала, јер смо наследили плате на 32.000 динара. Мислите ли да је могуће да исплатимо медицинским сестрама плате од 100 хиљада динара. Из чега, како? Који то доктор економије може да ми објасни како. Кажите ми како, а у свему смо најуспешнији, цео свет нас хвали као што знате. У свему! Од привлачења страних инвестиција, од изградње инфраструктурних објеката", рекао је Вучић.

На новинарску опасну о тоем да један део људи везан за СНС живи лепо, Вучић је рекао да анрочито лепо живе људи везани за Драгана Ђиласа и Вука Јеремића.

"Мислим да најбоље живи Драган Ђилас. И Драган Шолак. И мислим да добро живе и многи други људи. Мислим да има људи у СНС-у који живе као обични људи пристојним и нормалним животом. Али има и оних који се понашају бахато и арогантно и они неће бити више на функцијама. Управо зато и предвиђам Конгрес партије да млађе снаге преузму вођство, као и они који су се показали као одговорни и озбиљни", навео је председник.

Када је реч о предстојећим изборима и најавама из опозиције о могућем бојкоту, истакао је да је урађено све да се сачувају демократски закони.

"Да ли сте сагласни да су то изузетни закони? Да је то врхунац демократије.... Јесмо их све сачували? Све што желе, ми смо спремни и мимо тога. Ако хоће спремни смо да их донесемо", рекао је.

"И за бирачке спискове и све лажи како је неко потрадао на изборима. Отимао народну вољу. Све што је потребно о Закону о финансирању политичких странака поступили смо по њиховом закону. Усвојили смо оно што су тражили, уз две мање измене, које су значиле да мање пара узимамо народу и мање дајемо странкама. Јер сам желео да моја странка добија мање новца. Да би се понашао домаћински и поштено", додао је Вучић.

Рекао је да се да су "досовци" док су били на власти узимали огроман новац за себе. Када је реч о медијима, навео је да су друштвене мреже најјачи медиј у Србији и да их користи 85 одсто људи.

"Што се тиче других медија постоји значајнија поларизација медија и ја немам проблем са тим. Као што постоји и овде у Сједињеним Државама – видео сам то", рекао је председник.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво