Смајловић: Oсећам зебњу због америчке подршке Србији

Колумнисткиња Љиљана Смајловић каже за РТС да као грађанин Србије не може да се не запита шта је то што САД траже заузврат ако дају подршку за укидање такси.

Љиљана Смајловић је, гостујући у Дневнику РТС-а, рекла да ју је изненадио састанак председника Вучића са Мајком Помпеом јер је, каже, реткост да наши председници или министри имају састанак са тако високим америчким званичницима.

Овако испланиран састанак, наводи, показује намеру да Помпео каже – "ево, са српским председником имам добре односе, стало нам је од овог процеса".

"То је за нас раритет. За Приштину није ништа ново. Тачи се два пута за последњих неколико месеци видео са Помпеом. У односу према Србији, ово је новост. Нешто се тамо променило, поуздано знамо да је први пут администрација питала Приштину 'на шта сте спремни, шта ћете дати Србима'", указује Смајловићева.

Према њеним речима, састанак такође показује намеру администрације да од косовског проблема направе поен за себе до председничких избора наредне године.

Напомиње да је Мајк Помепео Трампов човек од поверења и један од оних који најбоље антиципира америчког председника и његове твитове.

Смајловићева је указала на "занимљив моменат", односно саопштење Квинте у којима позивају Приштину да укине таксе, а Београд да престане са активностима на повлачењу независности Косова.

"Квинта се јавила после дужег времена, а то Американци раде кад хоће да кажу – 'ово не радимо сами'. Ми не знамо да ли је о томе било говора, да ли је експлицитно речено Вучићу, али мени смета. То није у истом рангу, ми се нисмо обавезали да то нећемо радити. Мислим да се те ствари (таксе и повлачење признања) не могу повезивати на тај начин. Хтели су да кажу да не понижавају свог мезимца у региону, Приштину", објашњава Смајловићева.

Каже да је и она један од грађана Србије који осећају зебњу око америчке подршке Србији.

"Ова интонација је другачија сад. Ако живите у Србији, морате се запитати шта они очекују заузврат ако добијемо подршку", указује Смајловићева.

Број коментара 13

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 19. март 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво