Зоран Миливојевић: У рукама Америке кључ за деблокаду дијалога

Бивши дипломата Зоран Миливојевић истиче да Сједињене Америчке Државе имају могућност да утичу на Приштину да укине таксе, што је предуслов да се деблокира дијалог.

Зоран Миливојевић је, гостујући у Дневнику РТС-а, говорио о предстојећем састанку америчког државног секретара Мајка Помпеа и председника Александра Вучића. Није га, каже, изненадила вест да о састанку јер је било јасно да се одвија "нека тиха дипломатија".

"Било је јасно после Трамповог писма у децембру да се САД укључују у решење проблема. Трампова администрација има другачије виђење у односу на претходне администрације и више је за неки прагматични приступ", објашњава бивши дипломата.

Указује да Америка игра кључну улогу у деблокади дијалога Београда и Приштине. Вашингтон, каже, може да врши утицај на владајућу структуру у Приштини.

"Кључно је да се скину таксе и да се заузме другачји став", истакао је Миливојевић указујући да ће се после састанка Вучића и Помпеа знати да ли Београд и Приштина могу да се врате за преговарачки сто.

"Ако Америка има интереса, онда ће показати то тако да дође дијалога. А ако дође до дијалога, онда може доћи и до излаза из ситуације. Предуслов за све то је поштовање српских интереса", сматра бивши дипломата.

"Компромис – питање свих питања" 

Уколико америчка администрација уђе у решавање косовског проблема сада, то ће, каже Миливојевић, урадити до нових председничких избора у Америци како би тај поен приписали себи.

Наводи да је данас положај Србије другачији него раније јер се, каже, чују аргументи Србије.

"Питање свих питања је комрпмис. Не може једна страна све да добије, а друга ништа. Компромис не подразумева да Србија прихвати независност Косова како је дефинисано 2008", каже бивши дипломата.

Када је реч о евентуалним ванредним изборима на Косову, Миливојевић каже да је извесно да ће их бити јер су се све странке изјасниле за изборе.

"Тачи нема велики маневарски простор, да се сад из неке већине формира мандатар. То је јасно и после договора Ахметија и Харадинаја за предизборну коалицију", каже бивши дипломата.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво