ЕУ: Приштина позвана у Хелсинки због разговора о региону

Свих шест партнера са Западног Балкана, међу њима и Косово, позвани су да крајем августа присуствују неформалном састанку шефова дипломатија ЕУ у Хелсинкију због разговора о регионалној сарадњи, речено је Танјугу у Бриселу.

Шефица ЕУ дипломатије Фердерика Могерини по први пут је званично поред министара земља кандидата позвала и шефове дипломатија Косова и БиХ да присуствују неформалном састанку Савета ЕУ министра који се 28. и 29. августа одржава у Хелсинкију.

"Партнери са Западног Балкана позвани су на неформални састанак министра спољних послова у Хелсинки крајем месеца због важне дискусије о томе како напредовати у регионалној сарадњи", поручио је портпарол ЕУ за Танјуг.

На питање Танјуга да ли позив Беџету Пацолију, министру привремених власти из Приштине које нису ни кандидат за чланство нити од свих чланица ЕУ призната држава, значи и промену приступа односно формата досадашње праксе састанака министра Уније са министирима земаља кандидата, из Брисела поручују да је у питању позив због "неопходности и користи" учешћа свих са Западног Балкана.

"Свих шест партнера са Западног Балкана су позвани на ове разговоре. У питању је неформална дискусија о свим заједничким спољним и безбедносним аспектима регионалне сарадње и неопходно је и корисно учешће свих партнера", закључује портпарол ЕУ.

Шефица ЕУ дипломатије Федерика Могерини одлучила је да на последњи незванични састанак Савета ЕУ коме ће она председавати уместо земља кандидата позове све партнере са Западног Балкана.

Шеф дипломатије Ивица Дачић окарактерисао је овај потез Могеринијеве као "преседан" где је позвана "територија " која је "далеко од стауса кандидата за чланство".

"Очигледно да на крају свог мандата она жели да покаже да је нешто урадила за Косово, али то није коректно према Србији", рекао је недавно Дачић.

Косовски минстар Беџет Пацоли и раније је долазио на неформалне састанке шефова ЕУ дипломатија и земља кандидата где би на маргинама одржавао билатералне састанке. 

Ово је први пут да је Пацоли добио и званичан позив високе представнице.

број коментара 7 Пошаљи коментар
(понедељак, 19. авг 2019, 23:28) - Srbin iz Nemacke [нерегистровани]

Ovako nam rade sistematski

EU ide korak po korak da nam otmu KiM a mi nikako da stanemo i kazemo dalje neidemo. Uvek nadjemo neki razlog da nebojkotujemo. Gde nam je ta crvena linija koju su nasi politicari izgleda zaboravili

(понедељак, 19. авг 2019, 22:48) - Ravnogorac [нерегистровани]

EU

Mozda planiraju da Kosovo prime u EU kao pokrajinu Srbije,ili mozda kao drzavu u drzavi,zato pozivaju albance sa Kosova na ovakve satanke.Politicari mogu svasta smisliti,drugo nista i ne rade.

(понедељак, 19. авг 2019, 22:34) - anonymous [нерегистровани]

Могерини

Показала се као неспособна и према Србији апсолутно некоректна. Позив Пацолију да учествује на том скупу потврђује "неутралност" Могеринијеве. Без обзира на евентуалне оптужбе на рачун Србије, уколико министар Дачић не оде на тај скуп, ово је прилика да Србија каже ДОСТА ВИШЕ! Које би последице могле бити? Па Србија већ одавно трпи последице, јер ЕУ није учинила ништа да се у целости спроведе Бриселски споразум. А ЕУ се стављањем потписа на Бриселски споразум обавезала да то спроведе у дело. И шта сад? Дачић треба да оде на тај скуп да буде декорација Могеринијевој? Не треба ићи!!!

(понедељак, 19. авг 2019, 22:26) - anonymous [нерегистровани]

Mogerini

Nemamo sta da radimo tamo.
Nelegitimno je da bilo ko poziva Pacolija u bilo kom svojstvu.

(понедељак, 19. авг 2019, 21:53) - Drmr [нерегистровани]

Srbija

Otkazati ucesce Srbije,nek se dogovaraju ali bez Srbije.

(понедељак, 19. авг 2019, 21:53) - anonymous [нерегистровани]

Trla baba dlan....

G-dja Mogerini hoce da zavrsi politicku karijeru u Briselu onako kako je i pocela,neuspjehom,naravno.I sta je EU napravila u vezi sa pitanjem KosMeta?Nista.I sta ce napraviti?Opet nista.EU i SAD ne mogu rijesiti to pitanje dok god ne postuju medjunarodnopravne norme i zakone,i Rez.SB.UN 1244 koju su sami potpisali,a silom vise ne mogu trenirati strogocu nad Srbima.
Mislim da se nasi predstavnici ne bi trebali odazvati pozivu g-dje Mogerini jer se,na tom sastanku,nista znacajno nece desiti.

(понедељак, 19. авг 2019, 21:50) - Markovljev [нерегистровани]

U zaborav

Savetovao bih g. Dacicu da na ovaj sastanak kojim g. Mogerini odlazi u zaborav, uopste nejde a neka g. Mogerini mirno sa sobom uzme i Pacolija, jer ce i ovako i onako uskoro i on i njegovi pajtasi otici u zaborav a mozda i do zatvora gde im je mestl.