Трећи састанак представника власти и опозиције на ФПН-у

На Факултету политичких наука одржан је трећи састанак представника власти и опозиције, а разговарало се о медијима. Део представника опозиције напустио је састанак пре завршетка.

Састанку су присуствовали представници СНС-а Владимир Ђукановић, Владимир Орлић и Горан Весић, затим Жарко Обрадовић из СПС-а, председник ДС-а Зоран Лутовац, председник Заједно за Србију Небојша Зеленовић. Такође, и Александар Ивановић из СДС-а, Ђорђо Жујовић из ЛДП-а, Стефан Симић из ПСГ-а, Урош Пипер из ДСС-а.

Председник Нове странке Зоран Живковић, председник покрета Двери Бошко Обрадовић и потпредседник Народне странке Мирослав Алексић присуствовали су једном делу састанка, али су га напустили пре завршетка.

Уводни део састанка, пола сата, био је отворен за медије, након чега су разговори настављени иза затворених врата.

У уводном делу састанка су представници Црте, Цесида, Транспарентности Србија, Асоцијације медија и Локал преса представили анализе стања у области приступа медијима и контроле медија у контексту изборне кампање с фокусом на проблеме које је могуће решити у периоду до одржавања наредних избора.

Клачар: Санкције за медије који крше изборну тишину

Извршни директор Цесида Бојан Клачар сматра да би требало да се, после 20 година, формира Надзорни одбор Скупштине који би пратио понашање медија, имајући у виду да за то постоји законска основа.

Навео је да би требало да се уради мониторинг медија, јер је, како каже, то начин да се утврди да ли је равноправност учесника избора поштована.

Наводећи да РЕМ сада ради у "окрњеном" саставу, Клачар је указао да је неопходно да се изаберу нови чланови, као и да то регулаторно тело одлучује о предметима у кратким роковима и да о томе обавештава јавност.

Такође сматра да би требало увести санкције за медије који прекрше изборну тишину.

Ненадић: Једна од највећих опасности – одлагање плаћања медијске промоције

Програмски директор Транспарентности Србија Немања Ненадић приметио је да постоје проблеми када је у питању оглашавање, наводећи да ценовници нису у потпуности доступни, као и да је примећено да неке станице директно преносе изборне скупове.

Навео је да не постоји ниједан државни орган који прати да ли је равноправност учесника у изворној трци равноправна.

"Када је реч о проблему праћења рада државних функционера током кампање, имамо аспект шта ће бити дозвољено, а шта неће, предвидели смо читав низ мера које могу да се примене", рекао је Ненадић.

Према његовим речима, проблем су и институције које се баве медијима, које, како је навео, крше своје законске обавезе не достављајући податке чак ни по налогу повереника и у том смислу поменуо РЕМ и Агенцију за борбу против корупције.

Као "највећу опасност" навео је одлагање плаћања медијске промоције, а један од предлога је да се плаћање врши директно, а не преко посредника. 

Како је рекао, државно оглашавање није уређено на системски начин, те се, оцењује, користи скривена куповина медијског утицаја. 

Црта тражи учесталије извештаје 

Раша Недељков из Црте истакао је да је веома важно да се унапреди рад РЕМ-а, као и да се води дискусија о критеријумима по којима ће се нови чланови бирати.

Црта, каже, тражи учесталије извештаје у којима ће РЕМ обавештавати јавност о мерењу колико је која листа имала прилике да комуницира са бирачима преко телевизија са националном фреквенцијом. 

"Тражимо да РЕМ буде обавезан да одлучује о свакој пријави и да образложене одлуке објављује транспарентно и јавно", рекао је Недељков.

Јањић: Потребне крупне промене, а не шминка 

Представник НУНС-а Драган Јањић оценио је да је "жалосна ситуација" у медијима производ дугорочног тренда и да неће моћи да се реши само "шминкањем" пред изборе, те навео да су потребне озбиљне и крупне промене.

Рекао је да је главни проблем што у 21. веку становништво нема довољно информација, те да се 80 одсто грађана информише преко "мејнстрим" медија.

"Наша порука је: гледајте да створите услове да становништво има информације. Није ваш задатак да се изборите за позицију за вашу партију већ да обезбедите равноправан приступ информацијама", поручио је Јањић.

Представници УНС-а нису присуствовали састанку, јер није у потпуности отворен за јавност.

Трећи састанак на ФПН-у, као и претходна два, организовали су Фондација за отворено друштво и ФПН.

На прва два састанка власти и опозиције разговарало се о условима финансирања партија током изборне кампање.

СНС: Настављамо разговоре, не пристајемо на незаконите захтеве

Српска напредна странка (СНС) ће наставити да учествује у разговорима власти и опозиције, рекао је члан Председништва те странке Горан Весић и додао да они неће пристати на захтев опозиције "да се Александру Вучићу забрани да се бави политиком" и да се незаконито промени састав РЕМ-а.

Весић је поручио да ће СНС радити у складу са законом, да је та странка спремна да разговара и оценио да је на састанку било врло конструктивних предлога.

Истакао је и да је законска процедура у вези са избором чланова РЕМ-а јасна и да је за смену неопходно да се на седници тог регулаторног тела утврди да је неко прекршио закон и да се тек онда у Скупштини Србије може гласати о томе.

"Ми поштујемо закон и у овој земљи ће се радити по закону. Када неко други буде на власти ако га грађани изаберу, онда можда не морају да поштују закон и можда могу хајдучки да смењују чланове РЕМ-а", рекао је Весић.

"Нажалост, део опозиције је ово схватио као могућност да (Драгана) Ђиласа врате у РЕМ и РТС и могућност да се ми договоримо да се Александру Вучићу забрани да се бави политиком", рекао је Весић.

Додао је да је део опозиције данашњи дијалог схватио као начин да им се омогући да дођу на власт али без избора, и да заузму све медије, те да уређују ко ће шта да пише.

Функционер СНС-а Владимир Орлић, поводом препоруке невладиних организација да се формира надзорни одбор у Скупштини Србије који би контролисао понашање медија, рекао је да су се око тога "сви разумели"

"Мислим на све нас који смо се бавили данашњом темом. Ми смо гледали пре свега да се бавимо стварима које су предложиле невладине организације", рекао је Орлић.

Када је реч о захтевима СЗС-а о променама у РЕМ-у и РТС-у, Орлић је рекао да "нико није донео папир да се било шта потпише".

"До 15. септембра изабрати нови Савет РЕМ-а" 

Председавајући Савезу за Србију (СЗС) Небојша Зеленовић изјавио је да је СЗС на састанку представника власти и опозиције на Факултету политичких наука изнео конкретан захтев да се до 15. септембра у Скупштини изабере нови савет РЕМ-а.

После састанка је рекао новинарима да се траже високостручне особе које ће бити изабране консензусом. "Ако немамо то решење до 15. септембра, онда улазимо у бојкот", рекао је Зеленовић и додао да је то услов за наставак разговора.

Представник Грађанског демократског форума Раде Вељановски рекао је да не види могућност да се дође до рационалног епилога.

"Говорило се о много проблема. Расправа је личила на расправу о медијској стратегији. Није реално да се ти проблеми ставе на сто и разрешавају. Треба се концентрисати на оно што треба урадити до избора", рекао је Вељановски.

Владимир Ђурић из Странке модерне Србије оценио је да би састанци били успешнији када би учесници могли да се усагласе око неких закључака и тиме створе обавезу према јавности.

"Све што буде договорено треба да добије озакоњење и верификацију кроз Народну скупштину", рекао је Ђурић и додао да не планира бојкот будућих састанака.

Ђорђо Жујовић из ЛДП рекао је да данас песимиста јер су неке странке већ донеле одлуку о бојкоту избора и будућих састанака.

"Либерално-демократска партија још није донела одлуку о бојкоту избора и апсолутно кажем да у случају да нема договора наредних недеља и месеци сву одговорност и кривицу носиће странке владајуће коалиције и председник Александар Вучић да нема намеру да се повлачи из кампање", констатовао је Жујовић.

Урош Пипер испред ДСС-а оценио је да је медијска ситуација лоша и да је та странка дала предлог како да се она побољша.

"Све телевизије са националном фреквенцијом и јавни сервиси требало би да уведу у информативне емисије 15 минута странака онако како су заступљене у Скупштини, као и две дебатне емисије", рекао је Пипер. 

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво