Квинта: Приштина да укине таксе, Београд да не лобира за повлачење независности

Земље Квинте позвале су Приштину и Београд да што пре обнове дијалог и истакле да Приштина мора да укине таксе, а Београд да обустави кампању за повлачење признања независности Косова.

Владе Француске, Немачке, Италије, Уједињеног Краљевства и САД уједињене су у намери да се постигне пуна нормализација у односима Београда и Приштине кроз свеобухватни, политички одржив и правно обавезујући споразум који ће допринети регионалној стабилности, наводи се у заједничкој изјави тих земаља.

У изјави влада пет земаља се истиче да статус кво онемогућава напредак Косова и Србије ка чланству у Европској унији и да једноставно није одржив.

Након година стагнације дошло је време, наводи се у заједничкој изјави, да се стави тачка на сукобе из 90-их и да се кроз преговоре у духу добре воље постигне споразум прихватљив обема странама који ће обезбедити безбедну и просперитетну будућност за грађане Косова и Србије.

"Стога позивамо Косово и Србију да што је брже могуће обнове дијалог под окриљем ЕУ и тражимо да се обе стране уздрже од предузимања корака који онемогућавају постизање споразума који је неопходан обема државама у циљу постизања ширих евроатлантских интеграција и свих пратећих погодности", каже се у саопштењу.

Земље Квинте су спремне, како се наводи, да кроз подршку високом представнику ЕУ повећају  улогу у процесу, али то не могу да учине све док обе стране не покажу спремност на компромис, уклоне препреке и наставе да разговарају.

"За Косово то значи укидање такси које је наметнуло Србији. За Србију то значи прекид кампање за повлачење признања независности Косова. Желимо да грађани Косова и Србије уживају плодове одрживог мира и да имају могућност да граде сопствену будућност. Спремни смо да у томе помогнемо на сваки могући начин", закључује се у заједничкој изјави влада Француске, Немачке, Италије, Уједињеног Краљевства и САД.

Број коментара 25

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво