Вучић: Нећу сцене из Париза на улицама Београда

Председник Србије Александар Вучић изјавио је да припадници протеста "1 од 5 милиона", који су испред зграде Председништва насилно срушили заштитну ограду, и сами знају да су кршили закон и додао да ће од обезбеђења тражити да убудуће склоне ограде док од учесника протеста очекује само да не упадају у зграду на Андрићевом венцу. Председник је рекао да нису тачни наводи појединаца да је синоћ реаговало приватно обезбеђење.

Александар Вучић је на конференцији за новинаре у Председништву рекао да се мора сачувати мир и да неће дозволити на улицама Београда сцене из Париза.

"Урадите све шта год желите, немојте само да кршите закон и радите било шта на силу. Позивам све људе и из полиције и војне полиције и мог непосредног обезбеђења, да им допусте да ми приђу, али немојте да им допустимо да изазову крвопролиће и инциденте", рекао је председник Србије.

Вучић је навео да је физичко обезбеђење, припадници војске Србије, а не некакво приватно обезбеђење, испред Председништва Србије реаговало штитећи закон, веома благо, без оружја и оруђа и уз минималну примену силе, када су демонстранти насилно срушили ограду и покушали да упадну у зграду.

Председник је у обраћању јавности рекао да нису тачни наводи појединаца да је синоћ реаговало приватно обезбеђење, наводећи да је реч о припадницима Војске Србије који су чували зграду и у време када је Борис Тадић био председник Србије.

Вучић је позвао припаднике војне полиције да у наредним приликама "не поштују стриктно закон" и да пусте демонстранте да ураде шта желе, наводећи да идући пут неће ни бити обезбеђења, сем девојака из војне полиције, које ће их упозорити да је у питању кршење закона.

"Да су прескалали ограде на Белој кући, били би изрешетани", рекао је Вучић и додао да се то у Србији никада неће десити.

Вучић је рекао да је испред Председништва Србије било 225 до 228 људи, а у шетњи од 356 до 384 људи, те додао да је демонстрантима омогућено да приђу најближе могуће Председништву, како је у малом броју земаља омогућено.

Председник Србије је рекао и да није био у Председништву, а да јесте, додао је, рекао би обезбеђењу да их "пусти да дивљају".

Обезбеђење штитило закон 

Људи који обезбеђују објекат на Андрићевом венцу, рекао је Вучић, само су штитили закон, реаговали су веома благо и резултат позива на упад су - две огреботине.

Изразио је уверење да су они, који не могу да понуде ништа осим мржње и насиља, знају да су се противправно понашали.

"За разлику од њих увек смо водили рачуна да демократију поштујемо у пуном смислу речи", нагласио је Вучић.

Рекао је да је нечији циљ да изазове сукобе, јер немају шта друго да понуде и кажу, пошто нису изградили ниједан пут, отворили фабрику, већ их затварали.

"Само да не допустимо да изазову инциденте, јер је то једина могућност да нешто направе. Важно је да се тензије спусте. Морамо да сачувамо унутрашњи мир, јер нећу сцене из Париза и других градова, где се хапси народ", поручио је Вучић.

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
20° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се