Вучић o опозицији: Нису проблем њима изборни услови, већ што их неће народ

Изборни услови нису лошији него 2012, нити су опозицији проблем изборни услови, већ то што знају да немају поверење грађана, рекао је Александар Вучић. Председник Србије није потврдио писање медија да ће избори бити 22. марта, али је подсетио да редовни избори иначе "падају" у марту или априлу следеће године.

"Нико не мисли да уводи диктатуру па да останемо без избора", нашалио се Александар Вучић, гостујући на ТВ Прва.

Председник је рекао да није велики оптимиста да ће се постићи договор са опозицијом, а, ако желе да то буде јавно, за то, каже, имају парламент.

Суштина је, поручује, да се види јесу ли изборни услови лошији него 2012, а, истиче, нису.

Упитан за бојкот, рекао је да га се то не тиче, јер много њих неће бојкотовати изборе.

"Не заборавите да смо 2014. имали излазност од 53 одсто. Сада, ако буде 48 одсто, да ли ће рећи да су избори нелегитимни зато што пет одсто њихових бирача не изађе?", казао је он.

Што се тиче питања која опозиција сматра отвореним, он не види у чему је проблем по питању бирачких спискова и финансирања политичких организација:

"Бирачки списак уредите ви како хоћете. Нека ОЕБС са вама разговара да не бисте више лагали да су бирачки спискови проблем. Што се финансирања политичких организација тиче, ви сте донели тај закон. Ми смо изменили само да странке могу да узимају мање од народа", објаснио је Вучић.

Казао је да је исправан захтев ОДИХР-а и свих других да функционери не обављају страначке функције у радно време.

"У праву су да злоупотреба државних структура не сме да постоји. Али немој ни ти, Зеленовићу, да користиш службени ауто и шабачке народне паре за страначке активности", поручио је лидер СНС-а и додао да исто важи и за напредњаке.

Указао је да је ситуација, када је реч о медијима, 2012. била таква да је Ђилас држао медије под стопроцентном контролом, а да је постојала само КЦН 3 на којој је неко други могао да се појави.

"Је л' Н-1 телевизија која 24 сата води капању против власти? Ја да их тужим никада нећу и не занима ме. Ова Нова С исто тако. Ал Џазира исто тако. Шта смо ми имали 2012? Је л' на првој и другој вашој телевизији иде шоу у ударном термину који је сваки пут најбруталнија кампања против мене? Је л' неко правио некада проблем? Наставите тако. Волим то да гледам, и део ствари покушавамо да исправљамо, лековито је за наше друштво. Када је неко такав постојао у њихово време? Када је на РТС-у смело да се каже било шта против њих?", упитао је он.

Вучић је казао да је СНС спреман да разговара око чега год хоће, а тако и о медијима, те додао да се кампања води 45 до 60 дана и да сви треба да буду равноправни у њој.

Навео је да га два пута годишње позивају на РТС, а остало извештавају о његовим активностима, које ће, наравно, наставити као председник, јер намерава да ради вредно свој посао као и до сада.

Потврдио је да намерава да учествује у кампањи СНС-a.

Кључно је, понавља, да опозиција зна да их народ неће и да не могу да победе, те да им остаје једино на силу да пробају, али, каже, на силу неће моћи ништа.

"Учествоваћу у озбиљној и победничкој кампањи"

Вучић је најавио да ће учествовати у изборној кампањи и то, истиче, са највећим задовољством, а биће то, уверен је, тешка али победничка кампања.

"Говорићемо шта смо радили и шта ћемо да урадимо. Биће то тешка кампања. Свака кампања, ако хоћете велико поверење грађана, јесте тешка. Биће тешка, озбиљна и победничка кампања", рекао је Вучић.

Он је оценио да ће за његове политичке противнике то бити лака кампања, те да ће се сводити на то да псују, вичу, гађају циглама, тестерама.

У кампањи ће, уверен је, учествовати велики број људи, паметних људи, који могу да освоје велики број гласова, а они који су свесни да то не могу – покушавају да спрече друге да добију гласове.

"Ово је борба једног од њихових тајкуна да преузме целу опозициону сцену. Он зна да је најнепопуларнији и зна да не може да добије никакве гласове и зато хоће да спречи друге људе да добију гласове", рекао је Вучић.

Указао је и да неки други људи добро разумеју своју позицију и то да нас чека тешко време и тешке одлуке и по питању КиМ, и БиХ, и региона, економске одлуке...

"Моје политичке противнике не прислушкују као што су они мене"

Вучић је изјавио да је добио прецизну информацију надлежних да његове кључне политичке противнике нико не прислушкује и да они то знају.

"Замислите какав би проблем био да неко изађе и каже да ми прислушкујемо Ђиласа и Јеремића", рекао је Вучић.

На питање како је тема постала то што је показао документа да је прислушкиван годинама, а не то зашто је прислушкиван, Вучић је констатовао:

"Они вас слушају, а онда измишљају све и свашта и најваљују како ће открити све и свашта. Измишљали су да сам био на вези са Суботићем. А то што је њима дао десет милиона евра, а нама ништа, и то је потвдрио и говорио о томе у Мишковићевим новинама. И није их срамота", рекао је Вучић.

"За све који мисле да су кључни политички противници, добио сам тврду, прецизну и јасну информацију да није тачно да их прислушкују. А они се хвале тиме да су мене прислушкивали", рекао је Вучић.

Вучић је рекао да је знао за одређене ситнице, али да је тек претходних дана сазнао све о томе како су га прислушкивали.

"Седам година сам ћутао, никада то нисам искористио, говорио о томе. Не бих ни говорио, јер не мислим да је то најважније. Нисам ја у питању, најважније је шта можете да урадите за грађане, а не да ли сте ви угрожени или не", додао је Вучић.

Када је реч о случају праћења његове деце, Вучић је рекао да су му службе дале информације за ћерку, а да је ухваћена особа која му је сликала сина на радном месту.

Председник је истакао да не може и да не износи информације о томе ко му је пратио ћерку, јер не може да угрози државу и наруши односе с појединим земљама јер му неко прати децу.

"Морам да заштитим своју децу и то ћу да урадим. Али не смем да угрозим земљу, не могу да кажем ко ми је пратио ћерку и о томе не причам, јер морам да штитим све грађане. О мојој деци бринем као отац, али о свој деци бринем као председник, то ми је посао", рекао је Вучић.

Како је рекао, сви су се затрчали и почели да говоре о томе како је он био на вези са криминалцима, те поменуо да је и данас објављено да је био на вези са вођом навијача Партизана, Радосављевићем, па су га, наводно, зато слушали.

Вучић је истакао да никад није разговарао са тим човеком, којег је видео само једном када је званично посетио стадион Партизана и како би руководство клуба уверио да ће имати исту врсту помоћи као и Црвена звезда.

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво