Цветковић: Стабилност и ЕУ

Основни циљеви Србије у првој половини 2009. године захтев за кандидатуру за чланство у Европској унији и испуњење услова за белу шенгенску листу, најавио премијер Мирко Цветковић. Влада повлачи потпис са проширеног дејства Општег колективног уговора.

Председник Владе Србије Мирко Цветковић изјавио је да ће Влада морати да повуче потпис са проширеног дејства Општег колективног уговора јер није постигнут договор са синдикатима.

Премијер је најавио да ће непосредно након празника инсистирати на поновном покретању разговора.

Влада је у преговорима са социјалним партнерима предлагала одлагање примене проширеног дејства Општег колективног уговора због негативне рефлексије светске економске кризе на српску економију.

Синдикати то нису прихватили, а Унија послодаваца је због таквог става синдиката, једнострано иступила из Уговора.

Приоритети Владе Србије у 2009. години биће очување макроекономске стабилности, подношење захтева за чланство у ЕУ и испуњење услова за белу шенгенску листу као и припреме за очување целовитости земље пред Међународним судом правде, изјавио је премијер Србије Мирко Цветковић на завршној годишњој конференцији за новинаре у Влади Србије.

Цветковић је захвалио посланицима Скупштине Србије, без обзира на страначку припадност, што су усвајањем буџета синоћ заштитили интересе свих грађана Србије.

Када је реч о Косову, премијер је рекао да ће Србија у 2009. години учинити све да припреми случај за расправу пред Међународним судом правде о легалности проглашења независности Ксоова. Расправа се очекује годину дана касније.

Што се тиче последица светске економске кризе и српске економије у 2009. години, Цветковић је изјавио да очекује да ће следећа година бити тешка, али да ће "Србија имати снаге да је преброди".

Премијер је рекао да је у 2009. години планиран раст бруто домаћег производа од 3,5 одсто и инфлација до осам одсто и напоменуо да је у овој години раст бруто домаћег производа износио 6,1 одсто, а инфлација 6,9 одсто.

"Велики успеси Владе су и потписивање уговора о стратешком партнерству са италијанским Фијатом у крагујевачкој Застави и уговор о породаји Нафтне индустрије Србије као део енергетског спорарума са Русијом", рекао је Цветковић.

Премијер је оценио да ће реализација енергетског споразума, чији ефекти се очекују у наредним годинама, имати велики значај за Србију.

После опоравка светске привреде Србија ће оснажити своју привреду и кренути ка расту бруто друштвеног производа, рекао је премијер.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
23° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи