Цветковић: Стабилност и ЕУ

Основни циљеви Србије у првој половини 2009. године захтев за кандидатуру за чланство у Европској унији и испуњење услова за белу шенгенску листу, најавио премијер Мирко Цветковић. Влада повлачи потпис са проширеног дејства Општег колективног уговора.

Председник Владе Србије Мирко Цветковић изјавио је да ће Влада морати да повуче потпис са проширеног дејства Општег колективног уговора јер није постигнут договор са синдикатима.

Премијер је најавио да ће непосредно након празника инсистирати на поновном покретању разговора.

Влада је у преговорима са социјалним партнерима предлагала одлагање примене проширеног дејства Општег колективног уговора због негативне рефлексије светске економске кризе на српску економију.

Синдикати то нису прихватили, а Унија послодаваца је због таквог става синдиката, једнострано иступила из Уговора.

Приоритети Владе Србије у 2009. години биће очување макроекономске стабилности, подношење захтева за чланство у ЕУ и испуњење услова за белу шенгенску листу као и припреме за очување целовитости земље пред Међународним судом правде, изјавио је премијер Србије Мирко Цветковић на завршној годишњој конференцији за новинаре у Влади Србије.

Цветковић је захвалио посланицима Скупштине Србије, без обзира на страначку припадност, што су усвајањем буџета синоћ заштитили интересе свих грађана Србије.

Када је реч о Косову, премијер је рекао да ће Србија у 2009. години учинити све да припреми случај за расправу пред Међународним судом правде о легалности проглашења независности Ксоова. Расправа се очекује годину дана касније.

Што се тиче последица светске економске кризе и српске економије у 2009. години, Цветковић је изјавио да очекује да ће следећа година бити тешка, али да ће "Србија имати снаге да је преброди".

Премијер је рекао да је у 2009. години планиран раст бруто домаћег производа од 3,5 одсто и инфлација до осам одсто и напоменуо да је у овој години раст бруто домаћег производа износио 6,1 одсто, а инфлација 6,9 одсто.

"Велики успеси Владе су и потписивање уговора о стратешком партнерству са италијанским Фијатом у крагујевачкој Застави и уговор о породаји Нафтне индустрије Србије као део енергетског спорарума са Русијом", рекао је Цветковић.

Премијер је оценио да ће реализација енергетског споразума, чији ефекти се очекују у наредним годинама, имати велики значај за Србију.

После опоравка светске привреде Србија ће оснажити своју привреду и кренути ка расту бруто друштвеног производа, рекао је премијер.

број коментара 0 пошаљи коментар