Дачић: Сомалија на путу да преиспита одлуку о признању Косова

Министар спољних послова Ивица Дачић изјавио је да је циљ Београда да се листа Приштине са бројем земаља које су признале једнострано проглашену независност Косова сведе на број мањи од 97 и додао да је Сомалија на путу да преиспита своју одлуку.

"Циљ нам је да број падне испод 97, да буде мање од половине чланица УН", рекао је Дачић за Пинк и додао да је то циљ како Приштина, између осталог када дође до гласања не би имала перпсективу да могу да прођу.

Дачић је рекао да је прво постојала листа од 116, односно 118 земаља коју је Приштина ставила на сајт и да је Београд крећући од ње утврдио да три земље никада нису признале Косово, а то су Нигерија, Уганда и Мали.

Министар је подсетио да је 14 земаља захваљујући дипломатским атквностима Београда повукло признање, да је последња била Централноафричка Република.

Додао је да постоје и земље као што су Египат и Перу чији је однос замрзнут. 

Такође, подсетио је на ситуацију у Сомалији око Сомалиленда који је прогласио независност.

"Сомалиленд је сомалијско Косово, рекао сам им да су тиме што су признали Косово радили на своју штету, а на то су они рекли да не знају", рекао је Дачић и додао да се тада испоставило да је то урађено у време техничке владе.

"Сомалија је на путу да испита своју одлуку", рекао је Дачић који је недавно боравио у тој земљи и то у време терористичког напада.

Министар је додао да Београд успева да спречи учлањење Косова у међународне организације попут Светске царинске организације, Инетрпола...

Србија дала податке Специјалном суду 

Поводом Специјалног суда за злочине бивше ОВК, Дачић је рекао да није превелики оптимиста, али да треба поћи од позитивне чињенице да је тај суд у Хагу почео да ради.

Дачић је напоменуо да немамо увид са чим суд располаже, али је рекао да је Србија била конструктивна и дала све податке.

Према његовим речима, било би веома лоше када би све послужило као фарса и како би Рамуш Харадинај стекао политичке поене.

Дачић је напоменуо и да су учињене све припреме, ослобођене ћелије за оне који ће бити оптужени.

Он је рекао и да се уставновило да је претходни трибунал за злочине на простору бивше Југославије био пристрасан, да није процесуирао злочине ОВК, а тамо где је чинио, сведоци су убијани, чак и ако су имали статус сведока.

Нећемо заборавити 4. август 

Поводом обележавања 24 године од акције "Олуја" министар спољних послова Ивица Дачић каже да Србија никада неће заборавити данашњи дан, 4. август, датум који ће Србија и српски народ трајно обележавати по злу.

Дачић је додао и да није могуће гледати у будућност док у хрватској руководсто нема поштовање према српским жртвама.

"Када би са друге стране постојало то политичко руководство које би уважавало жртве Срба и имало поштовање према томе, могли бисте да кажете да траба да гледамо даље, напред ....", рекао је Дачић и изразио жаљење што тај савет не важи и за другу страну.

Према његовим речима, пардоксално је да неко оптужује Србију за геноцид када се зна да данас у Хрватској има 180.000 Срба, а било их је 560.000, као и да је данас њихов број мањи од пет одсто, а пре сто годна их је било 15 процената.

Он је оценио и да данашњи дан није дан када треба да изражавамо мржњу, већ жаљење шта се десило нашем народу и да извучемо пуке за будућност. 

Како је нагласио дражва разуме таргедију српског народа, па поред "Олује", званично се обележава и почетак бомбрадовања СР Југославије.

"Дражва не заборавља кроз шта је српски народ прошао", нагласио је Дачић.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
16° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи