Oдложена примена Законика о кривичном поступку

Усвојен Закон о изменама Законика о кривичном поступку којим се одлаже примена до 31. децембра 2010. године. Посланичка група ДСС оптужила председницу Скупштине да крши Устав јер велики број закона још није усклађен са највишим правним актом.

Скупштина Србије усвојила је, на ванредној седници, Закон о изменама Законика о кривичном поступку, којим се примена тог прописа одлаже до 31. децембра 2010. године.

За одлагање примене Законика, која ће ступити на снагу даном објављивања у Службеном гласнику", гласала су 132 посланика.

Законик о кривичном поступку, који је усвојен 2006. године, не може да почне да се примењује од почетка идуће године, јер за увођење тужилачке истраге, која је предвиђена прописом, у овом тренутку нису обезбеђени неопходни материјални и технички услови.

Одлагање примене Законика предложено је и због закона којима је предвиђено да нова мрежа правосудних органа почне са радом 1. јанаура 2010. године, како би се у периоду од годину дана створили неопходни услови за почетак примене Законика.

Усвајањем ових измена Парламент је завршио ванредну седницу, сазвану на захтев Владе, као и рад у овој години. Редовно јесење заседање завршено је у поноћ усвајањем буџета за 2009. годину.

Одлагање јер не постоје неопходни материјални и технички услови

Ванредна седница Скупштине Србије почела је у 12 часова. На дневном реду било је разматрање предлога за измену Законика о кривичном поступку, којим се примена тог прописа одлаже за 31. децембар 2010. године. Седница се одржава на захтев Владе са само том тачком дневног реда.

Претходно је Влада из скупштинске процедуре повукла Предлог закона о изменама Законика о кривичном поступку којим је било предвиђено да се примена Закона одложи за јун 2010. године.

Према одредбама закона, који је Парламент усвојио 2006. године, почетак примене Законика о кривичном поступку био је предвиђен за 31. децембар ове године.

Отварајући начелну расправу о Предлогу закона за измену Законика о кривичном поступку, министарка правде Снежана Маловић објаснила је да пропис који је усвојен 2006. године, не може да почне са применом од почетка идуће године, јер за увођење тужилачке истраге, која је предвиђена прописом, у овом тренутку нису обезбеђени неопходни материјални и технички услови.

Одлагање примене Законика предложено је и због нових закона којима је предвиђено да нова мрежа правосудних органа почне са радом 1. јанаура 2010. године.

Након тога у периоду од годину дана сворили би се неопходни услови за почетак примене Законика, рекла је Маловићева и додала да је образована радна група која треба да припеми нови текст Законика, а који ће бити усклађен са Уставом и другим законима из те области.

Усвојен буџет за 2009. годину

Скупштина Србија усвојила је готово пред само истицање законског рока буџет за 2009. годину. Гласању се приступило у 22 и 30 а за буџет је гласало 129 посланика.

Владајућа коалиција постигла је током вечери договор са посланицима Српске радикалне странке да одустану од даље расправе о својим амандманима, како би буџет био усвојен у законском року.

Шеф посланичког клуба СРС-а Драган Тодоровић је за говорницом најавио да ће радикали омогућити да се буџет усвоји у законском року, али је оптужио владајућу коалицију да не мари за народ и да се "немарно односи према буџету као најважнијем закону који се током године усваја у Скупштини".

Радикали нису одустали од захтева да им се врате три мандата посланика који су се накнадно придружили посланичком клубу "Напред Србијо" и председничка места Административног одбора и Одбора за финансије.

Посланичка група "Напред Србијо" такође је повукла је из скупштинске процедуре своје амандмане на предлог буџета за 2009. годину, саопштила је Јоргованка Табаковић из те посланичке групе, а то су учинили и посланици Нове Србије.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво