Брнабић са министрима одговарала посланицима у парламенту

Премијерка Ана Брнабић и чланови Владе Србије на посебној седници Скупштини Србије одговарали су на посланичка питања. Посланици су се највише интересовали за исплате надокнада мајкама, Бриселски споразум, статус СББ-а.

Премијерка Ана Брнабић рекла је у Скупштини Србије да измене Закона о финансијској подршци породицама са децом бити на дневном реду парламента на јесен, поручивши да гарантује да ће бити исправљене неке грешке из тог закона.

На питање посланице ЛСВ Олене Папуге о изменама тог закона и наводима да је законом оштећено више од 13.000 жена, Брнабић је у Скупштини Србије рекла да ће бти исправљене грешке за исплату финансијске подршке мајкама које имају натпросечна примања, те да ће се сагледати како може да се помогне женама које су до сада на основу закона примале 800, 1.000 или 2.000 динара.

Размишља се о томе да се женама које су примале мале износе обезбеди минимална плата у прва три месеца или до годину дана, те најавила да ће конкретна решења бити представљена следеће недеље на састанку у Влади са представницима удружења родитеља.

Навела је да се у понедељак састала са министром Зораном Ђорђевић, министарком Славицом Ђукић Дејановић и представницима Министарства финансија како би сагледали различите моделе како може додатно да се унапреди закон и колико ће бити фискални ефекти.

Министарка задужена за демографију и популациону политику Славица Ђукић Дејановић је, на исто питање, рекла да је законом који је изазвао много полемика први пут повећан обим права, тако да су жене које раде по основу уговора о делу и уговора о привременим и пиовременим пословима, као и пољопривреднице први пут изједначне са женама које су у сталном радном односу.

"Обим права је апсолутно повећан, количина новца је у огромном повећању, свесни да колико год повећавали права за овај осетљив сегмент никада није довољно и увек може више. На томе ћемо радити", каже министарка.

"Приштина бежи од примене 'као ђаво од крста', доказ да је Бриселски споразум добар"

Реагујући на коментар послабника Ђорђа Вукадиновића, Брнабићева је оценила је да чињеница да Приштина бежи од примене Брислеског споразума "као ђаво од крста" потврђује колико је споразум добро испреговаран у интересу Србије и српског народа.

Брнабићева је рекла да је Вукадиновићево незадовољство споразумом неоправдано.

Навела је да би Приштина применила споразум сутра да јој одговара "као што је примењивала све оне које је договорио Борко Стефановић".

Брнабићева је упитала Вукадиновића и све који мисле слично шта мисле зашто Приштина није применила споразум.

"Зашто бисмо ми и дан данас на њему инсистирали и зашто би Приштина због тога изгубила поене? То је био први ударац када је Приштина почела да губи кредибилитет и поене у међународној заједници, где су били зацементирани, јер није једноставно, када све испреговарате, дуго и тешко, потпишете и она постане јасно да Приштина неће да га имплементира", навела је Брнанбићева.

Оценила је да данас ни ЕУ није лако, колико год бежи од тога, али ни САД да одговоре зашто не примењује споразуме за које гарантује ЕУ.

Шеф српске дипломатије Ивица Дачић рекао је да се нада да ће за дан, два моћи да саопшти да је још једна земља повукла признање Косова, и то ће, каже, бити четрнаеста по реду која је то учинила. 

О СББ-у и телевизијама Н1, Нова С, Спорт клубу

Брнабићева је, одговарајући на питање о статусу и условима под којима телевизија Н1, Нова С и Спорт клуб реемитују програм у Србији, замолила независна тела и ресорна министарства да се позабаве том темом, будући да се третирају као страни канали, а, како је рекла, свима је јасно да су домаћи.

На питање посланика Покрета социјалиста Ђорђа Комленског о реемитовању програма тих канала, премијерка је рекла да је утврђено да они нису регистровани у Србији, да им РЕМ није издао дозволе за пружање услуга и да у том смислу нису домаћи канали.

Како је навела, они су регистровани у Луксембругу и у складу са Законом о електронским медијима они реемитују њихов програм.

"Мора да се утврди одакле СББ добија сигнал рецимо на ТВ Н1. Молим незваисна тела да се мало више овим позабаве", навела је Брнабићева.

Додала је да разуме да "сви беже од тог проблема", због могућих оптужби да неко хоће да гаси медије, а реч је, каже, о томе да сви треба да поштују владавину права.

Брнабићева сматра да парламент треба да дâ упутства да ли због тога треба да се мења закон и да се поред пријаве уведе још нека санкција.

Поновила је да је њено лично мишљење да је пронађена "рупа у закону" по којој се домаћи медији третирају као страни и у складу са тим им није потребна регистрација код РЕМ-а.

"То је нефер конкуренција. Какву поруку шаљемо што се тиче владавине права", питала је премијерка.

Брнабићева је додала да СББ као дистрибутер медијског садржаја не поштује закон који каже да нумерацију канала одређује РЕМ, јер тиме штити јавни интерес.

Како је рекла, нумерацијом канала који одређује РЕМ национална телевизија РТС мора да буде први канал, а СББ то не поштује и код њих је РТС трећи по реду.

"Бошњачка заједница нема разлога да брине"

Брнабићева је на питање посланика Муамера Зукорлића у вези са правом на употребу бошњачког језика, рекла да нема ниједног разлога да бошњачка национална заједница буде узнемирена када је реч о поштовању њихових права у Србији.

Премијерка је нагласила да Србија има највише могуће стандарде за поштовање права и слобода за припаднике националних мањина.

"Наставићемо да радимо у складу са свим законима који се баве овом области. Представници бошњачке националне заједнице немају никакав разлог да буду узмемирени. Ако постоји нека конкретна ствар, дођите разговраћемо, биће ту Министраство за државну управу, Канцеларија за људска и мањинска права", рекла је Брнабићeва.

Зукорлић је рекао да држава треба да обезбеди равноправност свих цркава и верских заједница и исправи оно што је претходна власт по том питању урадила.

Такође, Зукорлић каже да и бошњачка дијаспора која броји више од милион људи треба да буде третирана на исти начин као дијаспора већинског народа.

Министар унутрањих послова Небојша Стефановић каже да је све по питању своје дипломе поткрепио извештајима са факултета, али да то не вреди и да се и даље води кампања против њега.

"Борићу се за законитост у Србији, инсистираћемо за расветљавање свих малверзација у земљи", поручио је Стефановић.

Стефановић у делу седнице парламента у којој посланици постављају питања власти, рекао да да су фирме Драгана Ђиласа, док је био на власти, у периоду од три године, заједно са 'Мтелом' Републике Српске, оствариле промет од 30 милиона евра.

Каже да посланик Ђорђе Вукадиновић из НС ПСС тврди да се води кампања против оператера СББ и других медија повезаних са Ђиласом и Шолаком, али да власт само износи чињенице.

Према његовим речима, СББ се противзаконито прикључивали грађанима на струју за лифтове у зградама и да грађани плаћају њихове рачуне и да су управо тако и направили своје империје.

Председница Владе Србије и министри долазе у скупштину сваког последњег четвртка у месецу, док је седница у току.

Део опозиције који бојкотује рад парламента не учествују ни данас у раду.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво