Смајловић: Главни проблем са Харадинајем су сведоци

Рамуш Харадинај наћи ће се трећи пут пред хашким трибуналом. Још увек се не зна да ли ће против њега бити подигнута оптужница а главни проблем и даље представљају сведоци, рекла је за РТС новинарка Љиљана Смајловић.

Рамуш Харадинај је стигао у Хаг али се још увек не зна да ли ће бити и оптужен.

"Главни проблем са Харадинајем су сведоци које је и раније било страх да разговарају и о постојању ОВК, а камоли злочинима", рекла је гостујући у Јутарњем дневнику Љиљана Смајловић.

Говорећи о дуплим стандардима Смајловићева је рекла да је Србија морала да отвори све своје архиве и да је њен сваки корак у евроинтеграцијама био условљаван сарадњом са Хагом док то никада није био случај са Приштином.

"Драматично другачија ситуација је са властима у Приштини која никога није охрабривала да сарађују, а не можете да имате оптужницу без сведока и доказа", истакла је новинарка Недељника.

Према њеним речима није то само однос међународне заједнице само према Косову већ и према Албанији јер се "жута кућа" тамо налазила а никада није тражено ископавање у том делу Албаније.

Специјално тужилаштво за разлику од претходног при Хашком трибуналу може да истражује злочине почињене на КиМ до краја 1999. године.

"ОВК се раније теретио само за злочине пре почетка бомбардовања, а овај суд може да истражује злочине који су почињени и током бомбардовања, али и после доласка НАТО", наводи Смајловићева.

Када је реч о изборима који се најављују за јесен на КиМ Љиљана Смајловић је рекла да треба прво видети да ли ће Харадинај уопште бити оптужен.

"Али ако буду избори, Харадинај само може да профитира. Шансе да се нешто промени на Косову су минималне јер је Харадинај само ојачао своју базу и себе представио као заштитника косовских интереса", рекла је за РТС Љиљана Смајловић.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 22. септембар 2024.
13° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи