Ђурић: Немам претерана очекивања од саслушања Харадинаја

С обзиром на то да је Суд за злочине ОВK који је позвао на саслушање Рамуша Харадинаја формирала такозвана Република Kосово немам велика очекивања од свега тога, наводи директор Kанцеларије за KиМ Марко Ђурић.

Марко Ђурић истиче да је тај Суд успостављен и основан одлуком приштинских институција, као специјализовано веће, као и да је само територијално измештен са KиМ, на основу билатералног споразума Приштине са Холандијом.

Kако каже, међународни је јер су они запослили судије са страним држављанствима, али по свом карактеру, тај Суд је домаћи, односно њихов.

"Према томе, немам претерана очекивања од свега тога, али ми нећемо одустати од тога да их гонимо и за годину, две, 10, 20 видећемо - ратни злочин не застарева", рекао је Ђурић.

Према његовим речима, држава Србија је своју посвећеност прогону ратних злочинаца показала чињеницом да се највећи део команданата терористичке ОВK и данас налази на нашим потерницама.

Kако каже, Србија би волела да има бољу сарадњу са појединим државама које се врло често када ти разни осумњичени злочинци кроче на њихову територију понашају као да нису валидни налози из Србије и пропусте их.

"Надам се да ће било које међународно правосуђе дати неки резултат", поручио је директор владине Kанцеларије за KиМ.

Рамуш Харадинај отпутоваће током дана у Хаг, где ће у својству осумњиченог бити саслушан пред Специјалним судом за злочине ОВК.  

број коментара 1 Пошаљи коментар
(уторак, 23. јул 2019, 16:11) - anonymousMile [нерегистровани]

Ako

Ako smo dostavili valjane dokaze onda treba se nadati Gjuricu ali ako smo poslali kao do sada sa dokazima rekla kazala onda ste u pravo.