Вучић, Брнабићева и Дачић примили у опроштајну посету холандског амбасадора

Председник Александар Вучић примио је у опроштајну посету амбасадора Краљевине Холандије Хендрика ван ден Дола и захвалио му на доприносу развоју односа двеју земаља, изразивши очекивање да ће у будућности бити више контаката у оквиру политичког дијалога, као и иницијатива за економску сарадњу. И премијерка Ана Брнабић и шеф дипломатије Ивица Дачић разговарали су са амбасадором Ван ден Долом који завршава свој дипломатски мандат у Србији.

На састанку са председником Александром Вучићем, амбасадор Хендрик Ван ден Дол је захвалио на сарадњи и подршци коју је имао током дипломатског мандата у Србији.

Рекао је да холандске компаније, које су већ присутне на српском тржишту, успешно послују, док је видљив све већи интерес могућих нових инвеститора, па је изразио уверење да ће економске везе ојачати, посебно у области пољопривреде, водопривреде и обновљивих извора енергије, а уз помоћ Холандско-српске привредне асоцијације.

Амбасадор је пренео подршку Владе Холандије европском путу Србије и рекао да је током четворогодишњег мандата запазио многе помаке у нашој земљи, уз очекивање да ћемо завршити неопходне реформе.

Председник Вучић је истакао да је Србија посвећена друштвеним и економским реформама и посебно очувању регионалне стабилности.

"Србија постала атрактивно тржиште за улагање"

Председница Владе Ана Брнабић разговарала је са амбасадором Краљевине Холандије Хендриком ван ден Долом о политичким и билатералним односима и сарадњи две државе.  

Амбасадору Ван ден Долу, који завршава свој дипломатски мандат у Србији, премијерка је захвалила на преданом раду и доприносу на јачању веза две државе. Она је, такође, изразила захвалност Холандији на подршци у евроинтеграцијама и кључним реформама Србије на овом путу.

Хендрик ван ден Дол је пренео да Холандија подржава европски пут Србије, као и решеност да настави са стручном помоћи Србији за спровођење реформи на путу ка Европској унији.

Истакао је да је током свог мандата био сведок економског напретка Србије захваљујући напорима Владе да ојачају привреду и постигну стабилност државе. Ти напори дају резултате, рекао је амбасадор Ван ден Дол, додајући да је Србија постала атрактивно тржиште за улагање.

Премијерка Брнабић подсетила је да последњих година приметно расте број холандских компанија и инвестиција на нашем тржишту. Изразила је очекивање да ће се овакав позитиван тренд наставити захваљујући резултатима фискалне консолидације и низа економских мера, чији је циљ стварање повољног пословног окружења.

Крајњи циљ је трансформација наше економије заснована на знању и иновацијама, нагласила је премијерка и додала да је Србија у том погледу много научила од Холандије.

Брнабићева је амбасадору Ван ден Долу захвалила на досадашњој сарадњи и пожелела много успеха на будућим дужностима.

"Унапредити политички дијалог" 

И министар спољних послова Ивица Дачић примио је у опроштајну посету амбасадора Холандије. Том приликом, министар Дачић захвалио је холандском амбасадору на ангажовању током мандата у Републици Србији и пожелео му успеха у даљем професионалном раду.

Дачић је оценио да су билатерални односи између две земље, пре свега на плану економске сарадње, добри, али и да је истовремено потребно унапредити политички дијалог.

Амбасадор Хенк ван ден Дол је, такође, указао на потребу унапређења политичког дијалога и изразио задовољство досадашњим економским позиционирањем Холандије на тржишту Србије. У том светлу је најавио прилив нових холандских инвестиција, које ће додатно допринети отварању нових радних места.

број коментара 4 Пошаљи коментар
(уторак, 23. јул 2019, 18:26) - Graje [нерегистровани]

Saradnja

Srbija i Holandija zajedno treba da rade na tome da građani Srbije žive bolje. Srbija i Holandija zaista teže ekonomskom napretku i razvoju, dve države zajedno treba da sarađuju.

(уторак, 23. јул 2019, 15:14) - Goran [нерегистровани]

Komentar

Jačanje saradnje sa svim republikama kože samo doprineti boljoj poziciji Srbije u svetu, kao i njenom napretku.

(уторак, 23. јул 2019, 14:44) - anonymous [нерегистровани]

Prijateljstvo

Hvala za sve sto je uradio.

(уторак, 23. јул 2019, 13:22) - anonymous [нерегистровани]

Unapredjujemo odnose

Ovime pokazujemo velicinu naseg naroda.
Moramo da izgladimo i unapredimo odnose.