Марковић: Тужна немоћ међународне заједнице

Историчар Предраг Марковић рекао је за РТС да би га зачудило да има живих сведока "које Харадинајеви миротворци нису побили". С обзиром да је он већ пуштан из Хага може се десити нешто потпуно парадоксално - да се Рамуш Харадинај врати као јунак, каже историчар.

Обележава се 20 година од убиства српских жетелаца у Старом Грацком на КиМ, а на данашњи дан Рамуш Харадинај одлази у Хаг.

Гостујући у Јутарњем програму РТС-а, Предраг Марковић каже да оба догађаја показују тужну немоћ и нешто горе на страни међународне заједнице.

"Колико знам убице жетелаца нису пронађене, шта би урадили Срби да је неко убио 14 албанских жетелаца у Прешеву", каже Марковић.

"За браћу Битићи Америка нас гњави, они су дошли да се боре против Србије, нису страдали као борци али показују ту непринципијелност у спровођењу правде. Животи жетелаца међу којима је било и деце не вреде ништа, а животи три борца за косовску независност су приоритет америчке администрације", рекао је Марковић.

Каже да га је зачудило да има живих сведока "које Харадинајеви миротворци нису побили".

С обзиром да је он већ пуштан из Хага може се десити нешто потпуно парадоксално - да се врати као јунак, каже историчар.

Према његовим речима, ако се врати као јунак то ће му подићи популарност на предстојећим изборима на КиМ.

Говорећи о новом руском амбасадору Александру Боцан Харченку, Марковић каже да је он проверени пријатељ Срба, а ово постављење је један знак посебне наклоности који Русија показује према Србима.

Председник Србије је позван као посебан гост на наредну прославу Дана победе.

"Сада Руси истичу огромну улогу у заједничкој борби против антифашизма", каже он и додаје да Русија памте наше савезништво.

"Наша мађарска мањина је изузетно лојална држави" 

У посети Србији боравио је мађарски председник Јанош Адер. Србија и Мађарска налазе се у периоду добрих односа, а Мађарска нас подржава на путу ка ЕУ.

Историчар Предраг Марковић је рекао да је то један од фронтова који смо стабилизовали.

"Наша мађарска мањина је изузетно лојална држави. Симболички је важна чињеница да је главна особа у обарању невидљивог авиона био Мађар а по опредељењу српски патриота - тај догађај показује добре односе наше државе са Мађарском", рекао је Марковић.

Сама чињеница да председник Мађарске отвара споменик показује колико је њима стало до тих односа, сматра историчар.

"Сибињанин Јанко је последњи велики победник над Турцима. Необично велики јунак да су га својатали разни народи па смо ми причали да је он син цара Душана", каже Марковић.

Подсетио је да је од Хусита "преузео" технику да се супротстави турским трупама коришћењем запрежних кола. Борба за Београд је била толико драматична да се причало да су стреле погађали птице у лету, каже историчар.

Прва велика хришћанска победа после пада Цариграда је Београд, зато је папа наредио да звоне звона у црквама у подне широм Европе, каже Марковић.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво