Дачић: Не знам ни да ли има 20 живих сведока

Министар спољних послова Ивица Дачић, упитан да ли сматра да ће Суд за злочине ОВК успети да сачува 20 сведока у случају Харадинај, рекао је да не зна да ли има толико живих сведока.

Ивицу Дачића су новинари у Београду питали да ли ће Суд успети да сачува 20 сведока у случају Харадинај, с обзиром на то да се зна шта је било са других 30.

"Не знам да ли има толико живих сведока, не знам ни на чему се заснива тај случај, али у сваком случају би морали да обрате пажњу знајући с ким имају посла", рекао је Дачић.

Изјавио је да се нада да ће злочини ОВК бити кажњени, без обзира на то колико резерви има према разним међународним судовима који су углавном судили Србима, а не другим народима на простору бивше Југославије за злочине против Срба.

"Очекујемо да се та пракса промени. Не бих за сада коментарисао ништа више, имајући у виду да се та тема на Косову и Метохији злоупотребљава у смислу одређених политичких игара унутар унутрашње политичке сцене Косова и Метохије, а велико је питање да ли ту заиста и постоји неки сукоб између њих", рекао је Дачић.

Додао је да је сигурно то да сви мисле исто када је у питању независност Косова и сви мисле исто када је у питању ОВК, односно сви оправдавају злочине ОВК према Србима.

Министар је навео да су данас и Тачи и Харадинај истакли значај онога што је Међународни суд правде урадио пре неколико година када је донео саветодавно мишљење.

Како каже, Тачи је данас рекао и да је то највећа међународна победа Косова.

"Жалосно је што су ту међународну помоћ извојевали користећи лошу одлуку и Тадића и Јеремића у то време, имајући у виду да је лоше постављено питање дало и такав одговор", навео је шеф српске дипломатије.

Како каже, Београд наставља борбу до краја, што значи да ће се борити да се изнађе праведно, компромисно решење за проблем Косова и Метохије.

"Надам се само и желим да се не заврши као са овим другим судом – Међународним трибуналом за злочине у бившој Југославији, који је на крају крајева служио само за осуду Срба", навео је Дачић.

"Србија сопственим снагама изборила повлачење независности"

Дачића су новинари у Београду питали и да ли је било "трговања" билатералним односима, односно укидањем виза Русије за грађане земаља које су непосредно након тих споразума повлачиле признања.

"Мислим да су то празне приче, јер када се говори то, изражава се сумња у нашу снагу. Када је руски председник Владимир Путин био овде рекао је председнику Вучићу да је веома изненађен бројем земаља које су повукле признање Косова и да је то велики међународни успех", рекао је Дачић.

Шеф српске дипломатије каже да не зна да ли између тих земаља и Русије има виза и додао да и кад би то било тачно, не би било ништа страшно, с обзиром на оно шта ради Америка, која нуди економску стабилност другима да би признали Косово.

"Укидање виза је толико ситно да о томе неће да причају", рекао је Дачић и обраћајући се новинарки која му је поставила питање рекао јој је да га хвали што координира своје активности са Лавровом.

"Хвала вам, али ко је још у стању да то уради", додао је шеф српске дипломатије.

Како каже, борба за повлачење признавања независности Косова служи и за то да свако ко је признао Косово мора макар да зна да се Србија томе противи.

"Верујте, нико нам није помогао, сами смо то урадили и сами ћемо то радити и даље и ако је неко и помогао, ја му се захваљујем, само да знам ко је", рекао је Дачић.

Шеф српске дипломатије истиче да би волео да сваки Србин помогне у томе да се повлаче признања независности Косова, наводећи да Албанци који живе у иностранству лобирају за независно Косово.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво