Дачић: Не знам ни да ли има 20 живих сведока

Министар спољних послова Ивица Дачић, упитан да ли сматра да ће Суд за злочине ОВК успети да сачува 20 сведока у случају Харадинај, рекао је да не зна да ли има толико живих сведока.

Ивицу Дачића су новинари у Београду питали да ли ће Суд успети да сачува 20 сведока у случају Харадинај, с обзиром на то да се зна шта је било са других 30.

"Не знам да ли има толико живих сведока, не знам ни на чему се заснива тај случај, али у сваком случају би морали да обрате пажњу знајући с ким имају посла", рекао је Дачић.

Изјавио је да се нада да ће злочини ОВК бити кажњени, без обзира на то колико резерви има према разним међународним судовима који су углавном судили Србима, а не другим народима на простору бивше Југославије за злочине против Срба.

"Очекујемо да се та пракса промени. Не бих за сада коментарисао ништа више, имајући у виду да се та тема на Косову и Метохији злоупотребљава у смислу одређених политичких игара унутар унутрашње политичке сцене Косова и Метохије, а велико је питање да ли ту заиста и постоји неки сукоб између њих", рекао је Дачић.

Додао је да је сигурно то да сви мисле исто када је у питању независност Косова и сви мисле исто када је у питању ОВК, односно сви оправдавају злочине ОВК према Србима.

Министар је навео да су данас и Тачи и Харадинај истакли значај онога што је Међународни суд правде урадио пре неколико година када је донео саветодавно мишљење.

Како каже, Тачи је данас рекао и да је то највећа међународна победа Косова.

"Жалосно је што су ту међународну помоћ извојевали користећи лошу одлуку и Тадића и Јеремића у то време, имајући у виду да је лоше постављено питање дало и такав одговор", навео је шеф српске дипломатије.

Како каже, Београд наставља борбу до краја, што значи да ће се борити да се изнађе праведно, компромисно решење за проблем Косова и Метохије.

"Надам се само и желим да се не заврши као са овим другим судом – Међународним трибуналом за злочине у бившој Југославији, који је на крају крајева служио само за осуду Срба", навео је Дачић.

"Србија сопственим снагама изборила повлачење независности"

Дачића су новинари у Београду питали и да ли је било "трговања" билатералним односима, односно укидањем виза Русије за грађане земаља које су непосредно након тих споразума повлачиле признања.

"Мислим да су то празне приче, јер када се говори то, изражава се сумња у нашу снагу. Када је руски председник Владимир Путин био овде рекао је председнику Вучићу да је веома изненађен бројем земаља које су повукле признање Косова и да је то велики међународни успех", рекао је Дачић.

Шеф српске дипломатије каже да не зна да ли између тих земаља и Русије има виза и додао да и кад би то било тачно, не би било ништа страшно, с обзиром на оно шта ради Америка, која нуди економску стабилност другима да би признали Косово.

"Укидање виза је толико ситно да о томе неће да причају", рекао је Дачић и обраћајући се новинарки која му је поставила питање рекао јој је да га хвали што координира своје активности са Лавровом.

"Хвала вам, али ко је још у стању да то уради", додао је шеф српске дипломатије.

Како каже, борба за повлачење признавања независности Косова служи и за то да свако ко је признао Косово мора макар да зна да се Србија томе противи.

"Верујте, нико нам није помогао, сами смо то урадили и сами ћемо то радити и даље и ако је неко и помогао, ја му се захваљујем, само да знам ко је", рекао је Дачић.

Шеф српске дипломатије истиче да би волео да сваки Србин помогне у томе да се повлаче признања независности Косова, наводећи да Албанци који живе у иностранству лобирају за независно Косово.

број коментара 8 Пошаљи коментар
(уторак, 23. јул 2019, 07:52) - anonymous lala [нерегистровани]

Samo bih jos dodao :

Nije se dzabe toliko odugovlacilo sa pozivima, trebalo je pobiti toliko svedoka.

(уторак, 23. јул 2019, 03:49) - anonymous [нерегистровани]

Najznacnija zadnja izjava

Svaki Srbin treba da lobira protiv priznanja Kosova kao drzave,dakle jedinstvo i akcija,a toga nazalost nema...

(понедељак, 22. јул 2019, 19:16) - anonymous [нерегистровани]

svedoci

Ko god da bi svedocio, on i njegova porodica bi morali da nestanu sa ovog podrucija odnosno da uđu u neku vrstu programa zastite svedoka, a to sve košta.

(понедељак, 22. јул 2019, 19:03) - anonymous [нерегистровани]

Iskreno

Svedoka ima. Problem je zaštita

(понедељак, 22. јул 2019, 16:04) - pravoslavac [нерегистровани]

Da li je

Izraelu trebao medjunarodni sud kada su hapsili ubice svog naroda i teroriste.Eto vam dobar primer kako da se kazne zlocinci

(понедељак, 22. јул 2019, 15:55) - Brka [нерегистровани]

Istina

Haradinaj i njegovi kriminalci su u medjuvremenu sve svedoke pobili...zato se on smeje sada na pozivnicu Haga!

(понедељак, 22. јул 2019, 15:34) - anonymous [нерегистровани]

Imam utisak da se

medjunarodna javnost ili ti novinari malo sprdaju sa srbijom i to je to najgore sta god da radis ti si kriv to je njima neko u mozak ubrizgao i tu nema spasa oni su vec programirani da tako reaguju jer o balkanu nemaju ni blage veze.

(понедељак, 22. јул 2019, 14:24) - anonymous [нерегистровани]

Ma znate šta

Ja se uopšte čudim da nam se "dozvoljava" da o zločinima tih terorista govorimo, nego da ne moramo i mi da ih slavimo kao neke herojske borce za slobodu i demokratiju...al ću se kladim sa bilo kime da će taj bajni sud u Hagu baš za takve da ih proglasi.