Тачи одлучује о ванредним изборима, хапшења Срба уносе неспокој

Након оставке косовског премијера Рамуша Харадинаја, на Косову се спремају за ванредне парламентарне изборе. Јучерашње хапшење Горана Станишића, због тога што је наводно починио ратни злочин, уноси неспокој као и свако лишавање слободе Срба од стране приштинских власти.

Одржавање ванредних избора је сигурно, само је питање да ли ће их бити у септембру, октобру или новембру.

Та одлука је сада на косовском председнику Хашиму Тачију, у чијим су рукама важне полуге одлучивања на Косову након оставке Харадинаја.

Следеће недеље, Тачи би требало да почне консултације са парламентарним странкама око редоследа потеза.

За избор новог премијера, владајућој коалицији ће бити веома тешко, јер нема довољно гласова.

Опозиција не жели техничку, прелазну владу, па је расписивање ванредних избора најреалнија опција.

Најчешће се хапсе Срби који нису продали имања

Свако лишавање слободе Срба од стране приштинских власти уноси неспокој, па и јучерашње хапшење Горана Станишића, ком је одређено полицијско задржавање и о чијем ће евентуалном притвору суд у Приштини одлучити сутра.

Хапшење под сумњом да су починили ратне злочине је константан однос послератних институција у Приштини према Србима.

Такав је однос углавном према онима који су у расељеништву, а задржали су и још нису продали своја имања. Хапсе се најчешће они чије су имање узурпирали њихове дојучерашње комшије Албанци.

Последњих дана је специјализовано тужилаштво при Специјалном суду за процесуирање злочина припадника бивше ОВК упутило више позивница истакнутим вођама те организације. Рамуш Харадинај, сада већ бивши премијер, Јакуп Краснићи, Бисљим Зурапи, неки су од вођа ОВК који ће до краја месеца бити испитани.

Харадинај тврди да је дао оставку зато што је добио позив суда. Уследиле су осуде унутар албанске заједнице оних који су омогућили формирање Специјалног суда по косовским законима, а то су омогућили Хашим Тачи и Кадри Весељи.

Да би се колико толико амортизовала њихова одговорност, иде се на хапшење Срба.

Међутим, често су дојаве лажне, а недужни људи остају у затвору више месеци.

Тако је недавно било у случају ослобађања Милоша Петковића, осумњиченог да је починио ратне злочине против цивилног становништва 1999. године у Малој Круши код Ораховца.

Петковић је 10 месеци провео у притвору, док није утврђено да је невин. Таквих примера има још, а у косовским затворима тренутно је више Срба који чекају на епилог истражних или судских процеса против њих.

број коментара 1 Пошаљи коментар
(недеља, 21. јул 2019, 21:06) - anonymous [нерегистровани]

Plitke pameti

Takvi su najopasniji !